Naftogaz zaplatil Gazpromu prvú časť dlhu za plyn

TASR TA3
4.11.2014 22:42

Ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz dnes oznámila, že previedla 1,45 miliardy dolárov (1,16 miliardy eur) ruskej spoločnosti Gazprom. Išlo o prvú splátku dlhu, ako to požaduje dohoda, na základe ktorej Moskva obnoví dodávky zemného plynu svojmu susedovi. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Minulý týždeň Moskva, Kyjev a Európska únia dosiahli v Bruseli dohodu, podľa ktorej sa obnovia dodávky ruského plynu na Ukrajinu počas zimného obdobia výmenou za platby, financované sčasti západnými podporovateľmi ukrajinskej vlády.

Celkový dlh dosahuje výšku 4,6 miliardy dolárov (3,68 miliardy eur), pričom dohoda požaduje od Ukrajiny zaplatiť v dvoch splátkach do konca tohto roka 3,1 miliardy dolárov (2,48 miliardy eur), ktoré pokryjú dlhy za predchádzajúce dodávky plynu od Gazpromu. Ten prerušil jeho tok na Ukrajinu v júni.

Naftogaz uviedol, že 3,1 miliardy dolárov zaplatí, ale zdôraznil, že najnovšia dohoda s Gazpromom je iba dočasná - obe spoločnosti podali podnet na štokholmský arbitrážny súd, aby preskúmal ich kontrakty na tranzit plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok