Povstalci na Donbase inaugurovali svojich "prezidentov"

TASR TA3 ČTK
4.11.2014 15:00

Proruskí povstalci v Donecku a Luhansku na východe Ukrajiny uviedli dnes do funkcie šéfov svojich neuznávaných ľudových republík. "Prezidentmi" donbaských povstaleckých regiónov sa stali víťazovia nedelných separatistických volieb Alexander Zacharčenko a Igor Plotnickij.

Zacharčenko zložil prísahu prezidenta samozvanej DĽR

Inaugurácia sa konala v doneckom divadle. Zacharčenko zložil prísahu na bibliu. "Slávnostne prisahám, že budem čestne slúžiť v záujme ľudu Doneckej ľudovej republiky a riadne si plniť svoje povinnosti," vyhlásil nový prezident.

Šéf miestnej ústrednej volebnej komisie Roman Ľagin podľa agentúry RIA Novosti predtým oznámil, že úradujúci premiér Zacharčenko získal v nedeľňajších voľbách v DĽR 75,5 percenta hlasov.

Voľby najvyšších predstaviteľov a poslancov parlamentov DĽR, ako aj samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), označil Kyjev za "frašku" a Západ ich takisto neuznal, napísala agentúra Reuters. Prozápadní lídri v Kyjeve sa teraz podľa nej obávajú, že na východe krajiny vznikne nový "zmrazený konflikt", čo ohrozí územnú celistvosť Ukrajiny.

Igor Plotnickij zložil sľub prezidenta samozvanej LĽR

Igor Plotnickij sa dnes oficiálne ujal funkcie prezidenta samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), proruského separatistického regiónu na východe Ukrajiny. Inauguračná slávnosť sa uskutočnila v sieni bývalej oblastnej rady v Luhansku za účasti predstaviteľov verejnosti a vedenia LĽR.

Podľa agentúry TASS bol na podujatí prítomný predseda ľudovej rady (parlamentu) Alexej Kariakin, predseda rady ministrov (vlády) Gennadij Cypkalov, šéf ústrednej volebnej komisie Sergej Koziakov, členovia vlády LĽR, ako aj zástupcovia ľudových milícií, kozákov a verejnosti. Plotnickij zložil sľub na Bibliu a ústavu novej republiky.

"Teším sa za celý národ, ktorý konečne našiel dôveru. Spravím všetko pre to, aby som ľudí nesklamal," uviedol Plotnickij po inaugurácii. Zároveň podotkol, že sa pokúsi zlepšiť ekonomickú situáciu LĽR. Plotnickij podľa agentúry RIA Novosti získal v nedeľňajších voľbách 63,8 percenta hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok