Vo voľbách na východe Ukrajiny víťazia doterajší lídri, Západ ich neuzná

TASR TA3
3.11.2014 06:44

Líder separatistickej Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnickij s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťazil v nedeľňajších voľbách najvyššieho predstaviteľa regiónu. Vyplýva to z údajov regionálnej ústrednej volebnej komisie, o ktorých informovala ruská agentúra TASS.

Vo voľbách na východe Ukrajiny víťazia doterajší lídri, Západ ich neuzná
SITA/AP

Líder medzinárodne neuznanej LĽR získal po spočítaní 27,8 percenta hlasov podporu 63,17 percenta voličov. Predseda Federácie odborových zväzov Oleg Akimov získal 15,95 percentnú podporu. Podnikateľa Viktora Pennera volilo v spočítaných volebných okrskoch 10,9 percent voličov, zatiaľ čo ministerka zdravotníctva Larisa Ajrapeťanová získala 8,36 percenta hlasov.

V regióne sa zároveň konali voľby poslancov do miestneho parlamentu, v ktorých najväčšiu podporu voličov v spočítaných okrskoch získala Plotnického strana Mier Luhansku (69,18 percenta hlasov).

Voľby najvyššieho predstaviteľa a poslancov parlamentu prebiehali v nedeľu aj v ďalšom separatistickom útvare na východe Ukrajiny, v Doneckej ľudovej republike (DĽR). Podľa oficiálnych výsledkov vyhral voľby v regióne doterajší premiér Alexandr Zacharčenko so ziskom vyše 81 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo dvaja jeho súperi získali necelých 10 percent.


Agentúra Reuters sa odvolala na agentúru Interfax, ktorá citovala vyjadrenie ruského ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého Rusko "rešpektuje vôľu ľudí na juhovýchode" Ukrajiny. "Zvolení predstavitelia získali mandát na vyriešenie praktických problémov týkajúcich sa obnovy normálneho života v regiónoch," uviedlo ruské ministerstvo.


Kyjev vyhlásil, že voľby sú porušením dohôd z Minska a narúšajú krehkú dohodu o prímerí medzi Ukrajinou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.


Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová uviedla, že zvolenie separatistických lídrov vo východnej Ukrajine predstavuje prekážku mieru a Európske únia tieto voľby, ktoré nazvala protizákonnými a nelegitímnymi, neuzná.

OSN: voľby sú v rozpore s dohodami v Minsku

Voľby sú vo vážnom rozpore s mierovými protokolmi podpísanými v Minsku, uviedol v noci nadnes v New Yorku námestník hovorcu generálneho tajomníka OSN Farhan Haq.

Spresnil, že generálny tajomník OSN Pan Ki-mun tento názor prezentoval pred niekoľkými dňami a jeho stanovisko
zostáva aj po voľbách nezmenené. Haq ďalej vyslovil predpoklad, že nedeľňajšie voľby sotva prispejú k pokojnému urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny.

Na otázku, či OSN bude spolupracovať s novým vedením oboch samozvaných republík - Doneckej i Luhanskej -, Haq uviedol, že "zatiaľ k tomu niet čo povedať".

Vo voľbách vedenia oboch republík a ich parlamentov zatiaľ v tzv. Doneckej ľudovej republike vedie Alexandr Zacharčenko a ním vedené hnutie Donecká republika, kým v Luhanskej ľudovej republike je na čele Igor Plotnickij a jeho hnutie Mier Luhančine.

Na rozdiel od západných krajín Rusko voľby v Doneckej a Luhanskej oblasti označilo za pozitívny krok smerujúci k urovnaniu krízy na východe Ukrajiny.

Ako informovala agentúra TASS, ruské ministerstvo zahraničných vecí v dnešnom vyhlásení konštatovalo, že voľby sa uskutočnili za vysokej účasti voličov a dobrej organizácie hlasovania. Rusko zdôraznilo, že je potrebné brať do úvahy voľby a ich výsledok a na základe toho, ako aj v kontexte minských dohovorov, podniknúť aktívne kroky na začatie konštruktívneho dialógu medzi ústrednou vládou a predstaviteľmi Donbasu. Moskva je aj naďalej pripravená spolu so zahraničnými partnermi "konštruktívne pomáhať pri urovnávaní krízy na východe Ukrajiny".

Vláda v Kyjeve voľby na východe Ukrajiny označila za protizákonné, lebo hlasovanie podľa jej názoru protirečí minským dohovorom. Rovnaký názor má aj EÚ, ktorá už v nedeľu oznámila, že výsledky hlasovania v oboch regiónoch neuzná. Nedeľné voľby sú podľa nej prekážkou na ceste k mieru. Za protizákonné ich považujú aj USA, lebo okrem minských protokolov protirečia aj ukrajinskej ústave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok