Hamilton triumfoval v USA, je najúspešnejším britským jazdcom v dejinách

TA3 TASR
2.11.2014 23:22

Britský jazdec Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene USA monopostov F1 a pripísal si už piate víťazstvo v rade. Jazdec tímu Mercedes vyhral pred tímovým kolegom a víťazom kvalifikácie Nicom Rosbergom z Nemecka, tretie miesto si na 5,516 km dlhom okruhu v Austine vyjazdil Austrálčan Daniel Ricciardo (Red Bull).

Hamilton si tak upevnil pozíciu na čele šampionátu, náskok pred Rosbergom zvýšil už na 24 bodov. Ricciardo si poistil tretiu priečku v seriáli MS.

S 32 triumfami v kariére sa stal Hamilton najúspešnejším britským pilotom v dejinách efjednotky, keď v historickej tabuľke predstihol Nigela Mansella a poskočil na piate miesto. Pred sebou má iba Michaela Schumachera (91 víťazstiev), Alaina Prosta (51), Ayrtona Sennu (41) a Sebastiana Vettela (39), rovnako 32 prvenstiev vybojoval Španiel Fernando Alonso.

Veľká cena USA odštartovala bez monopostov tímov Marussia a Caterham, ktoré sa ocitli v insolvencii. Štart zvládli Mercedesy bez problémov a za nimi v Austine pokračovali oba Williamsy. O štvrtú priečku sa neúspešne pokúsil zabojovať Fernando Alonso z Ferrari.

Už v úvode stratil šancu na prvé body v sezóne tím Sauber, keď po havárii predčasne skončil Adrian Sutil. Sergio Perez (Force India) atakoval Kimiho Räikkönena (Ferrari) a monopost Fína sa odrazil rovno do Nemca. Na trati zostalo množstvo úlomkov a nasledovala jazda za bezpečnostným vozidlom.

Po reštarte sa podarilo obom Mercedesom dostať súperov na dištanc a Valtteri Bottas sa pokúšal o zmenu pozície s tímovým kolegom Felipem Massom.

Potrestaný úradujúci majster Sebastian Vettel (Red Bull) odštartoval nedobrovoľne z boxov a pre problémy s vozidlom sa mu nedarilo posúvať sa dopredu. Po štrnástich kolách figuroval na 15. priečke a Austrálčan sa prepracoval aj pred jeho brazílskeho tímového kolegu.

Po prvej zastávke v boxoch prepustil Bottas štvrtú pozíciu Danielovi Ricciardovi z Red Bullu.

V polovici pretekov sa Hamilton dotiahol na vedúceho Rosberga a úspešne si po tvrdom ataku na konci rovinky vymenili pozície. Zbrane v súboji o siedmu priečku skrížili Alonso a Romain Grosjean (Lotus). Španiel slávil úspech a v 27. kole sa dostal aj pred Kevina Magnussena z McLarenu.

Druhá zastávka v boxoch kartami na čele nezamiešala a Rosberg strácal na Hamiltona približne štyri sekundy. V 48. kole mal Brit pred Rosbergom už iba dvojsekundový náskok. Svoje snaženie však nakoniec Hamilton doviedol do úspešného konca a mohol sláviť svoj jubilejný desiaty triumf v sezóne.

Pevne tak mieri za ziskom titulu. Do konca sezóny zostáva odjazdiť už iba dvojo pretekov, 9. novembra je na programe VC Brazílie v Sao Paule a seriál MS vyvrcholí v SAE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok