Havel ako prezident bol nutným zlom, priznal Klaus

SITA TASR
1.11.2014 15:21

Český exprezident Václav Klaus považuje svojho predchodcu Václava Havla za človeka, ktorý po páde komunizmu nechcel rovnakú spoločnosť, akú on a jeho vláda chceli vytvárať.

Havel ako prezident bol nutným zlom, priznal Klaus
ČTK

Klaus v sobotu zverejnenom rozhovore pre denník Mladá fronta Dnes okrem iného uvádza, že Havel nechcel "politickú demokraciu štandardného typu" ani trhovú ekonomiku, čo podľa jeho slov viedlo k neustálemu ideovému súboju. Prvý premiér samostatnej Českej republiky v rozhovore síce priznal, že Havel bol doma i v zahraničí symbolom, no podľa neho to nemalo žiadny pozitívny výsledok v reálnej politike. Posledný československý minister financií však uznal, že nemali voči nemu alternatívu a preto ho bral ako "nutné zlo" a vo viacerých ohľadoch ho považoval za "reformného komunistu".

"Havlismus nebol schopný vytvoriť politickú programovú alternatívu. Chcel kázať, poučovať, nechať sa oslavovať. Bol schopný búrať, nie tvoriť,“ povedal Klaus a pokračoval: "Niečo vám poviem: bol som s Václavom Havlom vo februári 1990 na návšteve v USA, kde mal onen známy prejav v Kongrese, kde potom kongresmani vstali a niekoľko minút tlieskali... Ten prejav sa mi zdal úplne absurdný. Bol úplne zvláštny, v dikcii štýlu dlhých viet, filozofujúci, antiamerický. A zlý preklad tomu dal absolútnu korunu. Ručím za to, že žiadny z tých kongresmanov tomu prejavu nerozumel. Iba tlieskali tomu symbolu," povedal okrem iného Klaus pre MF Dnes, ktorý jeho slová zverejnil na svojom portáli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok