Raketoplán SpaceShipTwo pri teste explodoval, jeden pilot zahynul

TA3 TASR
31.10.2014 21:20

Vesmírna loď Spaceship Two americkej súkromnej spoločnosti Virgin galactic mala nehodu počas testovacieho letu. Stroj sa zrútil v Mohavskej púšti na juhovýchode Kalifornie. Na jeho palube boli dvaja piloti. Jeden z nich nehodu neprežil. Dôvodom bola podľa vyjadrenia spoločnosti "letová anomália".

space 3.jpg

Americký raketoplán SpaceShipTwo spoločnosti Virgin Galactic dnes počas skúšobného letu vybuchol. Incident si vyžiadal život jedného pilota, ďalší utrpel stredne ťažké až ťažké zranenia. Výbuch nastal po tom, ako sa raketoplán odpútal od nosného lietadla a zapol svoje raketové motory, informovala agentúra AP.

Nešťastie sa odohralo nad územím južnej Kalifornie. Išlo o prvý let tohto raketoplánu za uplynulých viac než deväť mesiacov. "Počas skúšky zariadenie zaznamenalo závažnú anomáliu, ktorá vyústila do zničenia SpaceShipTwo," napísali predstavitelia Virgin Galactic na sociálnej sieti Twitter.
Príčina katastrofy sa vyšetruje.

SpaceShipTwo je projektom dopravy vesmírnych turistov na hranicu atmosféry a vesmíru. Spoločnosť plánuje prevádzku piatich raketoplánov tohto typu, pričom prvý komerčný let sa mal uskutočniť už tento rok. Cena za let dosahuje výšku 200.000 dolárov na osobu. Zariadenie sa má využívať tiež na dopravu vedeckého zariadenia do vesmíru.

space 1.jpg
space 2.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok