Cibulková zdolala v Sofii Pironkovovú

SITA
28.10.2014 22:19

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako druhá zvíťazila v utorňajšom otváracom zápase koncosezónneho výberového podujatia WTA Garanti Koza Tournament of Champions v bulharskej Sofii (dotácia 750 000 USD, tvrdý povrch v hale Arena Armeec) v základnej skupine Sredec nad domácou držiteľkou voľnej karty Cvetany Pironkovovou, osmičkou turnaja, za 112 minút 6:3, 7:6 (6). V tajbrejku druhého setu nepykala za to, že od skóre 6:1 nevyužila žiadny z piatich mečbalov. Premenila totiž následny šiesty.

Cibulková zdolala v Sofii Pironkovovú
SITA

Dvadsaťpäťročná Bratislavčanka Cibulková, 12. v renkingu, potvrdila, hoci zďaleka nie bez problémov, že proti 27-ročnej semifinalistke Wimbledonu 2010 Pironkovovej (41.) to vie. V bilancii zo vzájomných duelov totiž zvýšila už na 7:1. Do utorka naposledy prekonala Plovdivčanku práve na "harde" pod strechou predvlani na jeseň v Moskve (6:2, 6:3). Jedinú prehru inkasovala v 1. kole londýnskych OH 2012 vo wimbledonskom areáli, nevyspytateľnej Pironkovovej tráva vždy svedčila.

"Predvádzala som dnes tenis, aký viem. Smerovalo to k tomu už na tréningoch, ale príprava je vždy niečo iné ako zápas. Človek nikdy vopred nevie, ako to vypáli na kurte. napokon som si počínala, ako som mala. Ani v tých prehratých gemoch som nehrala zle, ale takticky nesprávne. Veľmi mi pomohli priebežné rady trénera, ktorý mi pripomínal zámery a ja som si vždy povedala, že veď jasné, toto mám robiť... Začala som potom Pironkovovú masírovať tak, ako bolo treba, a ťažila som z toho. Bola som agresívna, bojovná, silná. Bol to veľmi dobrý vstup do turnaja a chcem sa od neho odraziť, zobrať si sebavedomie do ďalších zápasov," povedala Dominika Cibulková pre agentúru SITA.

Finalistka januárových melbournských grandslamových Australian Open Cibulková zastavila sériu nezdarov na hodnote štyri. Uspela prvý raz od 17. septembra, keď v osemfinále v Tokiu prekonala Američanku CoCo Vandeweghovú. Medzičasom si liečila ľavú achilovku.

"Som veľmi spokojná s tým, ako som to dnes zvládla. Predsa len som v ostatnej dobe mala viacero nevydarených zápasov. Pred dneškom som si dala za cieľ najmä hrať uvoľnene v hlave, rukami aj nohami, netlačiť to nejako nasilu. Podarilo sa mi to, dobre som sa hýbala a práve pre ten pokoj to možno bol prvý zápas od zranenia, v ktorom som vôbec necítila tú achilovku, klopem na drevo," skonštatovala Cibulková, ktorá v stredu bude hrať posledný tretí duel dňa približne po 20.00 h SEČ,a to s Carlou Suárezovou-Navarrovou (18.). Dvadsaťšesťročnú len o centimeter vyššiu Španielku (18.) rozdrvila tento rok v 3. kole Australian Open, teda svojho zatiaľ životného turnaja, jednoznačne 6:1, 6:0.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková už má istotu 60 bodov do hodnotenia a prémie 50 000 USD brutto vrátane štartovného. Položila dobrý základ na útok na sobotňajšie semifinále.

Cibulková bola rada, že nemusela dlho čakať na vstup do tohto podujatia a dostala vyzývateľku, proti ktorej pozná recept, ale zároveň upozornila: "Osvedčilo sa, že mám desaťročnú skúsenosť s Fed Cupom. Hrala som proti domácej tenistke, Pironkovovej veľmi fandili a občas to správanie publika bolo až zákerné. Ja som to však predpokladala, nenechala som sa vytáčať, brala som to s pokorou a išla som si svoje. Dávam si plus aj za to."

Pironkovová pre web tzv. malých MS WTA vyhlásila: "Od toho stavu 4:1 pre mňa v druhom sete sa nestalo nič mimoriadne. Taký býva tenis... Mala som pár šancí, ktoré som nevyužila. Dominika hrala veľmi konzistentne a myslím si, že celkovo si dnes zaslúžila víťazstvo. Od úvodu bola ostrejšia a stabilnejšia. Ja som začala trochu pomalšie a porobila som dosť nevynútených chýb. Ku koncu som už hrala lepšie, ale, žiaľ, nezužitkovala som možnosti a Cibulková zavŕšila zápas. Proti hráčkam jej kvalít musíte byť aspoň blízko k svojmu optimu, ak hodláte čosi dokázať."

V nasledujúcom stretnutí si v rovnakej skupine poradila Španielka Carla Suárezová-Navarrová s Nemkou Andreou Petkovicovou za 82 minút 6:0, 6:4. V tento deň je ešte na programe duel Talianky Flavie Pennettovej s Francúzkou Alizé Cornetovou v skupine Serdika, v ktorej ďalej sú Ruska Jekaterina Makarovová a Španielka Garbine Muguruzová-Blancová. 

Utorok - výsledky:
Skupina Sredec:
Dominika Cibulková (SR-2) - Cvetana Pironkovová (Bul.-8) 6:3, 7:6 (6) za 112 minút 
Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-5) - Andrea Petkovicová (Nem.-4) 6:0, 6:4 za 82 minút

Cibulková aj cez dva jednotlivé brejkbaly Pironkovovej viedla 2:0, ale čoskoro mala manko 2:3. Navyše, v šiestom geme jej trikrát bezprostredne hrozilo, že znova príde o servis. Odolala, napokon vyrovnala na 3:3, následne sama premenila tretí brejkbal (4:3), potvrdila to na 30 (zo 40:0 a priebežného váhania) a na nulu sa ešte raz presadila na returne - 6:3.

Bulharka však neopadla, unikla na 1:0 na príjme a neodradil ju ani okamžitý rebrejk. Vzápätí sa totiž z 1:1 odpútala na 4:1 a podanie. Slovenka však včas zapla. Zužitkovala štvrtú možnosť upraviť na 2:4, poľahky sa dostala aj na 3:4 a neskôr z 3:5 v presvedčivo dala na 5:5. V tejto fáze si pripísala 9 fiftínov za sebou. Preklopila na 6:5, už sa však nevyhla tajbrejku. V ňom síce hneď stratila servis, lenže potom predviedla obrat na 6:1. Zdanlivo tým nastolila rozhodnutie, dočasne však opak bol pravdou. Pironkovová totiž eliminovala päť mečbalov v rade. So šiestym si už neporadila. 

Tabuľka základnej skupiny Sredec:
1. Suárezová-Navarrová 1 1 0 2:0 12:4 2
2. Cibulková 1 1 0 2:0 13:9 2
3. Pironkovová 1 0 1 0:2 9:13 0
4. Petkovicová 1 0 1 0:2 4:12 0

Legenda: poradie, meno, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body. 

Zostávajúci utorňajší program:
Skupina Serdika:
Flavia Pennettová (Tal.-3) - Alizé Cornetová (Fr.-6) / začiatok približne o 20.45 h SEČ 
Stredajší program (časy sú uvedené v SEČ):
Skupina Sredec:
Andrea Petkovicová (Nem.-4) - Cvetana Pironkovová (Bul.-8) / začiatok o 17.00 h
Skupina Serdika:
Jekaterina Makarovová (Rus.-1) - Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-7) / začiatok približne po 18.30 h
Skupina Sredec:
Dominika Cibulková (SR-2) - Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-5) / začiatok približne po 20.00 h

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok