FBI vyšetruje ďalší prípad úniku citlivých informácíí do médií

TASR
28.10.2014 19:33

Ďalší únik citlivých informácií do médií, podobný kauze niekdajšieho spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwarda Snowdena, vyšetruje americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

FBI vyšetruje ďalší prípad úniku citlivých informácíí do médií
ČTK

Vládne zdroje potvrdili pre tlačovú agentúru DPA, že vyšetrovanie je v plnom prúde v štáte Virgínia. Bydlisko podozrivej osoby, o ktorej niet zatiaľ žiadnych konkrétnejších informácií, bolo už dejiskom domovej prehliadky.

Ako podčiarkol vo Washingtone hovorca ministerstva spravodlivosti USA, neoprávnené zverejnenie dôverných informácií považujú za vážnu záležitosť. Na základe jestvujúcich dôkazov prijmú zodpovední činitelia adekvátne opatrenia.
Ani Biely dom, ani FBI zatiaľ informácie komentovať nechceli.

Investigatívny novinár Michael Isikoff na spravodajskom portáli Yahoo News informoval o odovzdaní dokumentov o tajných zoznamoch osôb sledovaných pre podozrenie z terorizmu. O podobných zoznamoch priniesla informácie aj webová stránka The Intercept, ktorej spoluzakladateľom bol novinár Glenn Greenwald, patriaci do okruhu dôverníkov Edwarda Snowdena.


Špekulácie o možnom ďalšom informátorovi ponúkajúcom chúlostivé informácie sa vynorili už počas letných mesiacov. Vo filme Citizenfour renomovanej americkej dokumentaristky Laury Poitrasovej, blízkej Edwardovi Snowdenovi, sa objavujú jasné indície o existencii ďalšieho zdroja. V záverečnej scéne snímky, v ktorej sa Snowden a Greenwald nachádzajú v Moskve, informuje Greenwald o novom zdroji a spomína aj zoznam podozrivých z terorizmu. "Táto osoba je neuveriteľne odvážna," hovorí Snowden.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok