Slovenské fitnesky získali v Kanade 7 medailí

TA3 TASR
27.10.2014 16:41

Až sedem cenných kovov si priviezli slovenské reprezentantky z MS vo fitness, ktoré sa uskutočnili minulý týždeň v kanadskom Montreale. Najväčší úspech dosiahla Jana Purdjaková. Skúsená pretekárka triumfovala v kategórii women's physique do 163 cm (nový názov pre kulturistiku žien) a zároveň sa stala absolútnou šampiónkou. Pre Purdjakovú to bol jubilejný desiaty titul z MS.

Vo fitnes žien do 163 cm získala zlatú medailu Dominika Multáňová, v body fitnes do 168 cm sa z prvenstva tešila Adela Ondrejovičová. Striebro vybojovali Denisa Hargašová (bikini fitnes do 166 cm), Olivia Pohánková (bikini fitness nad 172 cm), bronz Barbora Sečkárová (fitnes snad 163 cm) a Michaela Bruteničová (bikini fitness do 163 cm).

"V hodnotení krajín sme obsadili vynikajúce druhé miesto. Nemenej nás teší fakt, že všetkých našich deväť dievčat sa prebojovalo do finále. To sa našej výprave podarilo vôbec po prvý raz. Pre porovnanie, v hodnotení krajín za nami skončila Brazília, ktorá mala na šampionáte až 26 pretekárok. Aj z tohto pohľadu bola naša efektivita veľmi vysoká. Medailové úspechy sú výsledkom dlhoročnej koncepčnej práce. Príkladne sa staráme o talenty, náš systém podchytáva kategórie od detí až k seniorom," uviedol po návrate z Kanady šéftréner Slovenska vo fitness a kulturistike Ľuboš Matejička.

Absolútnou šampiónkou v ženskej kulturistike do 163 cm, ktorá po novom nesie názov women's physique, sa stala Jana Purdjaková. Prechod do novej kategórie si už 10-násobná majsterka sveta pochvaľovala. "Na šampionát som sa pripravovala v tichosti, pred podujatím som sledovala rozhodcov, aký majú trend pri hodnotení nových pravidiel. Na tréningu som sa sústredila nie na svalový objem, ale na skvalitnenie svalových partií. Vo finále som sa cítila vo forme, vážila som 52 kg, takú hmotnosť som nemala už niekoľko rokov. Vyplatilo sa, u všetkých rozhodcov som skončila na prvom mieste," hodnotila svoje vystúpenie v Montreale Purdjaková.

Women's physique je jemnejšou formou ženskej kulturistiky, čo potvrdila aj skúsená Slovenka. "Zmien je hneď niekoľko. Upravili sa viaceré pózy, sú viac otvorené, viac ženskejšie. Po novom napríklad môžeme mať zdobené plavky, čo v kulturistike predtým neplatilo," dodala Purdjaková.

V kategórii fitness žien do 163 cm triumfovala Dominika Multáňová. Vekom ešte juniorka uspela aj v porovnaní so staršími súperkami, čo sa jej podarilo už pred rokom. "Obhajoba titulu bola náročná, konkurencia bola vysoká. Bola som najmladšia v mojej kategórii, na pódium nastúpilo veľa nových súperiek a mien, čiže som nevedela, čo mám očakávať. Vyšla mi voľná zostava, postavu som mala dobrú, čo ocenili aj rozhodcovia. Som veľmi spokojná," uviedla Multáňová, ktorá triumfovala aj na svetovom šampionáte IFBB juniorov začiatkom októbra v mexickej Morelii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok