Na Ukrajine sa skončili predčasné parlamentné voľby

TA3 TASR
26.10.2014 07:03

Podľa odhadov výsledkov, založených na ankete medzi voličmi pred volebnými strediskami, získal Blok prezidenta Petra Porošenka 23 percent hlasov a Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka 21,3 percenta. Proeurópske strany tak budú mať v parlamente väčšinu.

V novom ukrajinskom parlamente bude 7 strán, dve tretiny sú proeurópske

Proeurópske sily na čele s Blokom (prezidenta) Petra Porošenka podľa odhadov výsledkov zvíťazili v dnešných parlamentných voľbách na Ukrajine. Porošenkov blok získal 23 percent hlasov, nasledovaný tesne Ľudovým frontom premiéra Arsenija Jaceňuka s 21,3 percentami hlasov. Vyplýva to z troch odhadov výsledkov, ktoré zverejnili inštitúty pre výskum verejnej mienky. Ako tretia sa so ziskom 13,2 percenta hlasov umiestnila proeurópska strana Svojpomoc na čele so starostom Ľvova Andrijom Sadovým, informovala tlačová agentúra DPA.

Jaceňuk v auguste opustil stranu Vlasť bývalej premiérky Julije Tymošenkovej spolu s viacerými ďalšími prominentnými členmi strany. Tymošenkovej strane sa napriek tomu tesne podarilo prekonať päťpercentnú hranicu a zostane v parlamente, podľa odhadov výsledkov dostala Vlasť 5,6 percenta hlasov.

Do parlamentu sa dostalo spolu sedem strán. Ďalej sú to   nacionalistická strana Svoboda (6,3 percenta hlasov), Radikálna strana populistického politika Oleha Ľaška (6,4 percenta) a proruská strana Opozičný blok bývalého ministra palív Jurija Bojka (7,6 percenta).

Medzi stranami, ktoré sa nedostali do parlamentu, sú komunisti (2,9 percenta hlasov) a nacionalistická strana Pravý sektor (2,4 percenta), informovala DPA.

Účasť v dnešných parlamentných voľbách bola podľa ukrajinského spravodajcu Českého rozhlasu menšia ako v prezidentských voľbách, dosiahla necelých 50 percent.

Volebná komisia uviedla, že predbežné výsledky volieb zverejní po polnoci miestneho času.

Ak sa odhady výsledkov potvrdia, prozápadné strany budú mať vyše dvojtretinovú väčšinu v 450-člennom jednokomorovom parlamente, Verchovnej Rade. Na rozdiel od predchádzajúcej komory, zvolenej v roku 2012 s päťročným mandátom, v ktorej dominovali proruské sily.

Porošenko vyjadril nádej, že predčasné voľby prinesú stabilitu krízou zasiahnutej krajine, kde bolo v konflikte s proruskými separatistami na východe zabitých vyše 3600 ľudí.

Pozorovatelia však pochybujú, že nová vláda, ktorá by podľa očakávaní mohla vzniknúť už na budúci týždeň, bude schopná urobiť veľa pre ukončenie bojov.

Pokojný priebeh volieb na Ukrajine dnes zabezpečovalo asi 84.000 policajtov, uviedlo ministerstvo vnútra.
Hlasovanie sa neuskutočnilo na východe krajiny, v oblastiach kontrolovaných separatistami, ktorých vodcovia vyhlásili vlastné voľby na 2. novembra.

Voľby sa nekonali ani na Kryme, ktorý Rusko v marci anektovalo.

V dôsledku týchto komplikácií sa neobsadí všetkých 450 parlamentných kresiel.

Nemecká poslankyňa Doris Barnettová, ktorá vedie pozorovateľskú misiu Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe povedala, že chýbajúce oblasti neovplyvnia legitímnosť volieb. A tí, ktorí tvrdia opak, sa pokúšajú diskreditovať a narušiť voľby, citovala ju ukrajinská tlačová agentúra Interfax.

Prozápadné vedenie v Kyjeve dúfa, že predčasné voľby prinesú viac stability krajine sužovanej krízou, v ktorej už zahynulo viac než 3600 ľudí.

Výsledky prieskumov verejnej mienky naznačujú, že šance na prekonanie päťpercentnej hranice zvoliteľnosti má celkovo sedem z 29 politických strán uchádzajúcich sa o priazeň voličov. Nepatria však medzi ne prorusky orientované subjekty.

Podľa prieskumov je jasným favoritom na víťazstvo blok prezidenta Petra Porošenka, v ktorom je okrem jeho strany - známej donedávna pod názvom Solidarita - aj strana UDAR kyjevského primátora Vitalija Klička. Ich blok by mohol vo voľbách získať 20,5 percenta hlasov.

Druhé miesto so ziskom 8,6 percenta hlasov podľa v stredu zverejnených prieskumov obsadí zrejme Radikálna strana populistického politika Oleha Ľaška.

Podľa oficiálneho vyjadrenia Ústrednej volebnej komisie v Kyjeve sa voľby nepodarí uskutočniť v 15 volebných obvodoch Donbasu (deviatich z 21 v Doneckej oblasti a šiestich z 11 v Luhanskej oblasti). Napriek tomu budú môcť obyvatelia regiónu hlasovať v celkovo 213 volebných miestnostiach oboch oblastí.

Je známe, že proruskí separatisti tieto voľby neuznávajú a chystajú vlastné na 2. novembra.

Volebné miestnosti v postsovietskej krajine sa zatvoria o 20.00 hod miestneho času (19.00 h SEČ). Krátko po ich uzavretí sa počíta síce s prvými prognózami volebných výsledkov, tie relevantné však vzhľadom na komplikovaný volebný systém možno očakávať až v pondelok.

Bezpečnosť voličov, členov volebných komisií, ako aj nerušený priebeh volieb bude zabezpečovať podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova 82.000 príslušníkov poriadkových síl vrátane členov jednotiek rýchleho nasadenia o celkovom počte 4000.

Premiér Jaceňuk zdôraznil, že jeho krajina potrebuje politický reštart v exekutíve i v zákonodarnej oblasti

Pozrite si, čo predchádzalo dnešným voľbám na Ukrajine

Aké strany sa chcú dostať do parlamentu?

Tymošenková hlasovala v Dnepropetrovsku, hovorila o rozbití korupcie

Líderka ukrajinskej strany Vlasť Julija Tymošenková odovzdala dnes v Dnepropetrovsku svoj hlas v rámci predčasných parlamentných volieb.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina expremiérka a jej manžel vhodili hlasovacie lístky do urny v budove Lekárskej akadémie na Októbrovom námestí.

"Máme dostatok síl na to, aby sme zjednotili Ukrajinu, aby sme vrátili Ukrajine mier, aby sa naši hrdinovia vrátili domov živí a zdraví," povedala Tymošenková prítomným novinárom.

Expremiérka taktiež konštatovala, že "revolúcia dôstojnosti musí zvíťaziť". Podľa jej vyjadrenia majú Ukrajinci dostatok síl na to, aby rozbili systém korupcie a prispeli k budovaniu novej, silnej a úspešnej európskej Ukrajiny.

Nádeje strany Vlasť sú ohrozené. Nedávne prieskumy jej totiž predpovedali zisk len 4,7 percenta hlasov, čo na vstup do parlamentu nestačí.

Porošenko prišiel do Donbasu skontrolovať proces hlasovania

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prišiel do Donbasu skontrolovať proces hlasovania v dnešných predčasných parlamentných voľbách v krajine. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na jeho manželku Marinu.

"Môj manžel je teraz v Donbase, kde išiel osobne skontrolovať, či všetci ľudia na východe môžu vyjadriť svoju vôľu a hlasovať, či už ide o civilistov na oslobodených územiach alebo vojakov, ktorí sú v súčasnosti na frontovej línii," uviedla Porošenková.

Podľa jej slov bude prezident "na 100 percent hlasovať", neprezradila však, kde.

Aj Porošenkov hovorca Sviatoslav Ceholko podľa agentúry RIA Novosti potvrdil, že prezident je v Donbase.
Podľa televíznej stanice 112 Ukrajina "novinári zistili, že Porošenko bude hlasovať v Donbase, nie v Kyjeve".

Petro Porošenko voľby (SITA).jpg

V Doneckej oblasti otvorili 1047 volebných miestností, v Luhanskej 420

V Doneckej oblasti na východe Ukrajiny otvorili 1047 volebných miestností v rámci dnešných predčasných parlamentných volieb v krajine. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na doneckú oblastnú administratívu.

Podľa nej sa tak otvorilo celkovo 96 percent volebných miestností v oblasti. Zvyšné neotvorili z rôznych dôvodov. Napríklad, jedna z okresných volebných komisií sa nezišla.

Luhanská oblastná administratíva informovala o otvorení 420 volebných miestností. Incidenty podľa nej neboli hlásené.
Podľa agentúry Interfax-Ukrajina Ústredná volebná komisia medzitým informovala, že volebná účasť v štyroch oblastiach dosiahla napoludnie 12 percent. Vychádzala z údajov komisií vo Vinnyckej, Zakarpatskej, Záporožskej a Odeskej oblasti.

Najvyššia účasť - 14,9 percenta - bola zaregistrovaná v Záporožskej oblasti.

Svoj hlas v ukrajinských parlamentných voľbách môžu odovzdať aj Ukrajinci žijúci na Slovensku

Ukrajina parlamentné voľby patriarcha (SITA).jpg
Ukrajina voľby tank (SITA).jpg

Odvoliť prišiel aj Darth Vader, inak Viktor Ševčenko, líder Internetovej strany Ukrajiny

Ukrajina voľby Darth Vader (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok