Švajčiar zarobí v priemere takmer 8-násobne viac ako Slovák

SITA TA3
23.10.2014 10:15

Na čistý mesačný švajčiarsky plat musí priemerne zarábajúci Slovák odpracovať až takmer 8 mesiacov. Vo svojej analýze na to upozorňuje Poštová banka.

Švajčiar zarobí v priemere takmer 8-násobne viac ako Slovák
ČTK

Podľa najnovších údajov Eurostatu a prepočtov analytikov banky dosiahla v roku 2013 priemerná hrubá mzda na Slovensku 835 eur a priemerná čistá mesačná mzda zamestnaného Slováka bola vlani 645 eur. Vo Švajčiarsku pritom tvorila v minulom roku priemerná hrubá mesačná mzda až takmer 6 tisíc eur, čo v čistom predstavovalo 4 946 eur mesačne.

Najmenej spomedzi 31 porovnávaných krajín podľa analýzy mesačne zarobia Bulhari, ktorých čistá mesačná mzda dosahuje v priemere len 300 eur. Menej ako 400 eur v čistom mesačne zarobil aj priemerný Rumun. "Hviezdnymi zárobkami sa nemôžu pochváliť ani zamestnanci v Litve a Lotyšsku, kde priemerná čistá mesačná mzda dosahuje rádovo len okolo 500 eur," uvádza sa v analýze Poštovej banky. Menej ako na Slovensku sa zarába aj v susednom Poľsku a Maďarsku, kde priemerná mzda síce podobne ako u nás v prepočte presahuje 800 eur, no v čistom si naši susedia nájdu na účtoch výrazne menej ako my. Priemerný čistý zárobok zamestnaného Maďara vlani dosahoval 536 eur, u Poliaka to bolo 619 eur. "Hlavne maďarskí zamestnanci čelia totiž oproti tým slovenským vyššiemu daňovo-odvodovému zaťaženiu," upozorňuje Poštová banka.

Na druhej strane, v Českej republike sú platy v prepočte na eurá rádovo o 100 eur vyššie ako u nás. Priemerná čistá mesačná mzda v Česku vlani dosiahla 740 eur. V rebríčku nad nami, no s čistou mzdou do tisíc eur, sa ešte ocitli aj Estónsko a Slovinsko. Spomedzi našich susedov majú najvyššie platy Rakúšania. Priemerná čistá mesačná mzda v Rakúsku vlani dosiahla 2 283 eur. Spomedzi krajín Európskej únie sa v čistom najviac zarába v Luxembursku, a to až 3 119 eur. Hoci v hrubom zarábajú najviac Dáni, vyššie daňovo-odvodové zaťaženie ich v rebríčku čistých miezd posúva v rámci EÚ na štvrtú priečku s čistou mzdou na úrovni 2 731 eur.

"Nezabúdajme, že pri porovnávaní miezd je potrebné vždy brať do úvahy aj druhú stranu mince, a tou sú cenová úroveň v krajine a náklady na život. A tie sú v západných ekonomikách tradične vyššie ako u nás," dodávajú analytici Poštovej banky.

Viac nám povedala Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok