Pojednávanie o sťažnosti Čentéša odročili na december

TA3 SITA
23.10.2014 07:18

V kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora dnes ešte verdikt nepadol. Senát Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorému predsedal Ladislav Orosz, pojednávanie odročil na 4. decembra.

Ústavný súd si vyžiada aj vyjadrenie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča.

Senát ÚS dnes nakrátko prerušil pojednávanie a išiel sa poradiť. Dôvodom bolo, že Ivan Gašparovič tesne pred 10:00 zaslal ÚS SR podanie, v ktorom namietal, že nie je účastníkom dnešného konania. Súčasne žiadal o odročenie pojednávania. Senát napokon rozhodol, že Ivan Gašparovič nie je účastníkom konania a nevyhovuje jeho žiadosti o odročenie pojednávania. Orosz doložil, že ÚS zašle Gašparovičovi zápis z pojednávania vrátane výsluchu svedkov a potom sa môže vyjadriť.

Pre námietky zaujatosti voči 12 ústavným sudcom, tak zo strany Ivana Gašparoviča, ako aj Jozefa Čentéša, nemohol ÚS o veci rozhodnúť už skôr. Patovú situáciu odblokoval až novozvolený prezident Andrej Kiska, ktorý stiahol všetky námietky voči sudcom ústavného súdu, ktoré podal jeho predchodca.

Jozefa Čentéša 17. júna 2011 zvolili poslanci NR SR za generálneho prokuratúra. Hlasovalo za neho 79 z 89 prítomných poslancov. Bývalý prezident Ivan Gašparovič bol najprv nečinný, neskôr odmietol Čentéša vymenovať do funkcie. Jozef Čentéš podal v súvislosti s nečinnosťou prezidenta Gašparoviča sťažnosť na ÚS SR ešte v roku 2011, a rozhodovať bude o nej senát ÚS v zložení: predseda senátu a sudca spravodajca Lajos Mészáros a sudcovia Rudolf Tkáčik a Sergej Kohut. Ďalšiu sťažnosť vo veci namietaného porušenia základných práv rozhodnutím prezidenta SR nevymenovať ho do funkcie generálneho prokurátora, o ktorej bude senát ÚS SR rozhodovať dnes, podal Čentéš 3. januára 2013.

Slovensko nemalo generálneho prokurátora až do 18. júna 2013, kedy bol Jaromír Čižnár zvolený v NR SR za kandidáta na vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora. V tajnej voľbe za neho hlasovalo 82 prítomných poslancov parlamentu - všetci zo strany Smer-SD. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Vtedajší prezident Ivan Gašparovič vymenoval Čižnára za generálneho prokurátora 17. júla 2013. Opozícia vtedy prezidentovi vyčítala, že s vymenovaním nepočkal do rozhodnutie Ústavného súdu SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok