Halepová rozdrvila Serenu, úspech Ivanovičovej

SITA TA3
22.10.2014 19:55

Rumunská tenistka Simona Halepová a Srbka Ana Ivanovičová, v minulosti zhodne víťazky tzv. malých MS, dosiahli úspechy v stredajších zápasoch základnej Červenej skupiny dvojhry na koncosezónnom "veľkom" výberovom šampionáte WTA Finals v Singapure (20. - 26. októbra, celková dotácia 6,5 milióna USD, tvrdý povrch v hale v komplexe Singapore Sports Hub).

Halepová rozdrvila Serenu, úspech Ivanovičovej
SITA/AP

Halepová nasadená ako štvrtá zvíťazila nad líderkou svetového rebríčka Serenou Williamsovou z USA za 65 minút až šokujúco hladko 6:0, 6:2. Web Tenisovej asociácie žien (WTA) označil jej počínanie za veľkolepé. Sedmička tohto podujatia Ivanovičová následne prekonala kanadskú päťku hierarchie Eugenie Bouchardovú za 83 minút presvedčivo 6:1, 6:3. 

Serena mala forhend na dovolenke a servis ako 10-ročná

"Bol to zápas mojej doterajšej kariéry, takže ťažko vtesnať pocity do slov. Predviedla som neuveriteľné údery. Som však veľmi šťastná a chcem si to vychutnať! Vždy bolo mojím snom zdolať niektorú zo sestier Williamsových. Cítim sa úžasne. Ďakujem za podporu publiku, môjmu tímu, všetkým Rumunom. Do konca podujatia budem tvrdo makať a potom to určite oslávime! Nemyslím si, že súperka dnes bola v optimálnej forme, ja som však zahrala naozaj dobre. Bola som agresívna, chodila som proti loptičke, dobre som sa pohybovala aj podávala. Znova som našla môj najlepší tenis, čo je bláznivé!" rozplývala sa Halepová, ktorá využila 5 zo 6 brejkbalov, zdolaná ani jeden takisto z poltucta.

"Môj dnešný výkon si zaslúži označenie trápny," nešetrila sebakritikou držiteľka 18 singlových grandslamových trofejí S. Williamsová, ktorá naposledy uhrala len dva gemy vo februári 1998 v Oklahoma City proti Juhoafričanke Joannette Krugerovej (dvakrát 1:6).

"Môj forhend dnes bol neprítomný. Zjavne predčasne odišiel na dovolenku. Podanie som mala prinajlepšom na úrovni vekovej kategórie do 10 rokov," ironicky dodala Serena a pokračovala: "Halepová v minulosti nikdy takto nezahrala. Ak mám byť úplne úprimná, už teraz sa teším na naše najbližšie stretnutie. Prinútila ma totiž zamieriť na tréningový kurt a pripravovať sa najmä na ňu." Američanka ďalej podotkla: "Je to zvláštne, lebo mám pocit, že keď sa raz prehrá, človek by mal byť von z turnaja - na také čosi sme zvyknuté. Sama si spomínam na šampionáty s vyraďovacím formátom. Teraz však ešte mám šancu a uvidíme, čo príde."

Debutantka na tomto podujatí Halepová figuruje s dvoma úspechmi z rovnakého počtu zápasov na prvej priečke v tabuľke a je na prahu postupu do sobotňajšieho semifinále. Na istotu jej totiž stačí jediný gem proti Ivanovičovej: "Verila som, že mám na postup do víkendovej vyraďovacej fázy. Teraz však musím rýchlo pustiť z hlavy dnešok a nenechať sa ním uniesť, hoci to bude náročné. Moje sebavedomie však ešte stúplo."

Po čistom hetriku a celkovo piatom triumfe na tomto podujatí siahajúca Serena dostala "kanára" premiérovo od vlaňajšieho madridského mája (od Španielky Anabel Medinovej-Garrigusovej, ale napokon vyhrala celý predmetný duel) a len 8. raz v kariére. Američanka do stredy ťahala medzi elitou sériu 16 zápasových úspechov. Rekordérkou v tomto smere je a teraz na dlho zostane jej krajanka s českým pôvodom Martina Navrátilová s 21 víťazstvami bez prerušenia v rokoch 1983 - 1986.

Tridsaťtriročná S. Williamsová triumfovala na MS v sezónach 2001 (Mníchov), 2009 (Dauha), 2012 a 2013 (zhodne Istanbul). Štartuje 9. raz a má zápasové skóre 26:6. Dvadsaťtriročná rodáčka z Konstance Halepová sa posunula na 2:0. Rumunka je treťou zástupkyňou svojej krajiny na šampionáte po Virginii Ruziciovej a Irine Spirleovej. Finalistka parížskeho antukového grandslamového Roland Garros 2014 Halepová už má na konte jeden šampionátový titul: vlani sa presadila na Tournament of Champions v bulharskej Sofii (Ivanovičová na indonézskom ostrove Bali v rokoch 2010 a 2011).

Halepová nepovolila S. Williamsovej okrúhly 50. triumf v tejto sezóne. Dosiahla svoj renkingovo jasne najcennejší úspech. Dosiaľ mala osobný rekord v podobe dvoch triumfov nad Poľkou Agnieszkou Radwanskou, zhodne v tom čase štvorkou hodnotenia. Proti členkám Top 3 teraz stojí 1:8. Serenu zdolala na štvrtý pokus. Vlani proti nej vo dvoch dueloch nazbierala dovedna len 7 gemov. 

Ivanovičová vyzdvihla krásu skupinového systému

Dvadsaťšesťročná bývalá jednotka hodnotenia Ivanovičová odvrátila brejkbal v otváracom geme a potom sa sama bez odovzdania čo i len fiftínu presadila na príjme - 2:0 a po geme s piatimi zhodami aj 3:0. Keď Bouchardová vzápätí z 30:0 znova prišla o servis, bolo o osude prvého dejstva v podstate rozhodnuté. Dvadsaťročná kanadská novicka medzi elitou sa aspoň vyhla "kanárovi" pri skóre 0:5. V siedmej hre mala brejkbal, ale nevyužila ho.

Vo vstupnej fáze druhého setu Bouchardová priebežne preklopila z 0:1 s brejkom na 2:1 a neskôr viedla aj 3:2, lenže na podaní v dramatickom siedmom geme neodolala šiestej hrozbe. Navyše, za stavu 3:4 nepremenila dva jednotlivé brejkbaly. Povzbudená Srbka sa následne vyhla nepríjemnej úlohe dopodávať sa, keďže opäť zaúradovala na returne.

Semifinalistka edície 2007 (Madrid) Ivanovičová hrá na šampionáte tretí raz - premiérovo od ročníka 2008 - a na zápasy stojí 3:5. V bilancii zo vzájomných duelov s Bouchardovou zaostáva už iba 1:2. Revanšovala sa za nezdary z vlaňajšieho Wimbledonu a tohtoročných Australian Open. Nad štartom Srbky visel otáznik pre problémy v bedrovej oblasti, Kanaďanku v ostatnom čase sužovalo ľavé stehno.

"V tomto spočíva krása skupinového systému. Dnes som sa v prvom rade snažila užiť si zápas. V minulosti som s ňou dvakrát prehrala a teraz som chcela byť agresívna a vstupovať si do dvorca. Darilo sa mi to a som naozaj spokojná s výkonom," skonštatovala hrdinka Roland Garros 2008 Ivanovičová, ktorá má v tejto sezóne na konte 57 zápasových úspechov, najviac zo všetkých (Bouchardová 45).

"Ten siedmy gem druhého setu bol neskutočný. Mala som v ňom kopu brejkových príležitostí, ktoré som nevyužila. Bolo teda skvelé, že som ho napokon predsa len získala. Potom som si preniesla vlastný servis. Brala som to loptičku za loptičkou," glosovala Belehradčanka, ktorá v pondelok nestačila na Serenu. Bouchardová v ten deň podľahla Halepovej.

"Pred dneškom som pociťovala určitú výhodu v tom, že ja som v minulosti už na šampionáte hrala. Okrem toho ona prvý raz pri našom vzájomnom súboji bola v rebríčku vyššie, takže čelila väčšiemu tlaku," upozornila Ivanovičová.

"Ešte stále nestrácam vieru, že sa do toho môžem dostať. V minulosti som to už zvládla. Človek nemôže byť pripravený 100-percentne perfektne na každé podujatie. Mrzí ma však, že ja sa s tým teraz borím na takto významnom turnaji," povedala Bouchardová, ktorú po prvom sete mobilizoval kouč Nick Saviano, malo to však iba čiastočný efekt. 

Dvojhra - výsledky: 

Červená skupina:
Simona Halepová (Rum.-4) - Serena Williamsová (USA-1) 6:0, 6:2 za 65 minút 
Ana Ivanovičová (Srb.-7) - Eugenie Bouchardová (Kan.-5) 6:1, 6:3 za 83 minút 

Tabuľka Červenej skupiny dvojhry:
1. Halepová 2 2 0 4:0 24:7 4 
2. Ivanovičová 2 1 1 2:2 20:16 2 
3. S. Williamsová 2 1 1 2:2 14:20 2 
4. Bouchardová 2 0 2 0:4 9:24 0 
Legenda: Poradie, meno, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body. 
Predchádzajúce výsledky: Serena Williamsová (USA-1) - Ana Ivanovičová (Srb.-7) 6:4, 6:4, Simona Halepová (Rum.-4) - Eugenie Bouchardová (Kan.-5) 6:2, 6:3 

Tabuľka Bielej skupiny dvojhry:
1. A. Radwanská 1 1 0 2:0 12:5 2 
2. Wozniacka 1 1 0 2:1 19:15 2 
3. Šarapovová 1 0 1 1:2 15:19 0 
4. Kvitová 1 0 1 0:2 5:12 0 
Legenda: Poradie, meno, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body. 
Doterajšie výsledky: Caroline Wozniacka (Dán.-8) - Maria Šarapovová (Rus.-2) 7:6 (4), 6:7 (5), 6:2, Agnieszka Radwanská (Poľ.-6) - Petra Kvitová (ČR-3) 6:2, 6:3 

Štvrtkový program:
Dvojhra - Biela skupina: 
Agnieszka Radwanská (Poľ.-6) - Caroline Wozniacka (Dán.-8) / začiatok o 7.30 h SELČ 
Maria Šarapovová (Rus.-2) - Petra Kvitová (ČR-3) / začiatok približne po 9.00 h SELČ 
Dvojhra - Červená skupina: 
Serena Williamsová (USA-1) - Eugenie Bouchardová (Kan.-5) / začiatok o 13.30 h SELČ 
Štvorhra - 1. kolo (štvrťfinále): 
Cara Blacková, Sania Mirzová (Zimb./India-3) - Raquel Kopsová-Jonesová, Abigail Spearsová (USA) / začiatok približne po 15.00 h SELČ

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok