Sacharovovu cenu udelili gynekológovi z Konga

TASR
21.10.2014 18:59

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Marin Schulz dnes večer oznámil, že laureátom tohoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia sa stal konžský gynekológ Denis Mukwege.

Sacharovovu cenu udelili gynekológovi z Konga
SITA/AP

V užšom výbere troch finalistov na rok 2014, ktorých zvolili poslanci výboru pre zahraničné záležitosti a výboru pre rozvoj, boli reprezentanti ukrajinského hnutia Euromajdan, Denis Mukwege z Konžskej demokratickej republiky (KDR) a azerbajdžanská aktivistka za ľudské práva Leyla Yunusová.

O laureátovi rozhodoval počas dnešného plenárneho zasadnutia europarlamentu jeho predseda Martin Schulz spolu s predsedami politických skupín. Slávnostné odovzdanie ceny je naplánované na 26. novembra počas ďalšieho plenárneho zasadania europarlamentu v Štrasburgu.

Gynekológ Denis Mukwege získal obdiv medzinárodnej verejnosti za to, že sa špecializuje na liečbu obetí znásilnenia vo vojnou zmietaných oblastiach. Je zakladateľom nemocnice Panza v meste Bukavu v KDR. Jeho meno bolo aj na tohoročnom zozname možných laureátov Nobelovej ceny za mier.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia zaviedol Európsky parlament v decembri 1988. Je udeľovaná osobám alebo organizáciám, ktoré zasvätili svoje životy a poslanie obrane ľudských práv a slobôd, najmä práva na slobodu prejavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok