Pistorius počas trestu nemôže súťažiť na paralympijských hrách

TASR
21.10.2014 14:21

Hendikepovaný juhoafrický atlét Oscar Pistorius nemôže počas päťročného výkonu trest súťažiť na paralympijských podujatiach.

Pistorius počas trestu nemôže súťažiť na paralympijských hrách
SITA

Pistoriusa, ktorý má v zbierke šesť zlatých medailí z paralympiád, pred mesiacom uznal súd vinným z usmrtenia z nedbanlivosti svojej priateľky Reevy Steenkampovej. Horná sadzba za tento čin v JAR je trest odňatia slobody na 15 rokov, v menej závažných prípadoch aj podmienečný trest odňatia slobody. Sudkyňa Thokozile Masipová mu v utorok o 10.34 SELČ v budove Najvyššieho súdu v Pretórii vymerala päť rokov. Po desiatich mesiacoch ho môžu prepustiť do domáceho väzenia.

"Verdikt znamená, že Pistorius nemôže pretekať celých päť rokov a je jedno, kde si ich odsedí," oznámil Medzinárodný paralympijský výbor. To znamená, že sa dvadsaťsedemročný atlét nemôže zúčastniť ani na paralympiáde v roku 2016 v Rio de Janeiro.

Pistorius sa zapísal do histórie športu, keď ako prvý športovec s oboma amputovanými končatinami súťažil na klasickej olympiáde. Na OH 2012 v Londýne štartoval v pretekoch na 400 m a v štafete na 4x400 m.

Celosvetovo medializovaný súdny proces prebiehal od 3. marca 2014. Na mesiac ho odročili a uzavrel sa až v auguste. Verdikt o vine v jednotlivých bodoch obžaloby vyslovila sudkyňa 11. septembra a pojednávanie o výške trestu trvalo ďalší týždeň od pondelka 15. októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok