Janukovyč sa ukáže na verejnosti, na začiatok týždňa zvolal míting

TASR
19.10.2014 11:58

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč má v úmysle usporiadať v pondelok 20. októbra v ruskom Rostove na Done ďalšiu tlačovú konferenciu. S odvolaním sa na ruský spravodajskú webovú stránku www.moscow-post.com o tom dnes informovala agentúra UNIAN.

Janukovyč sa ukáže na verejnosti, na začiatok týždňa zvolal míting
SITA/AP

Informácia o Janukovyčových zámeroch unikla na verejnosť od ľudí pohybujúcich sa v jeho okolí. Podľa informácií www.moscow-post.com má Janukovyč v úmysle vyzvať voličov z juhovýchodu Ukrajiny, ktorí svojho času volili jeho niekdajšiu Stranu regiónov, aby na budúcu nedeľu vo voľbách odovzdali hlasy opozícii.

Proti Janukovyčovi i ďalším vysokopostaveným predstaviteľom jeho vlády sa na Ukrajine začalo vyšetrovanie pre podozrenie zo zodpovednosti za masové zabíjanie ľudí počas protivládnych demonštrácií, ktoré vypukli v Kyjeve pred rokom, keď vtedajší vládny kabinet pozastavil prípravy na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ. Po Janukovyčovi je vyhlásené medzinárodné pátranie.

Ukrajinský exprezident po svojom zosadení ušiel do Ruska, kde sa skrýva. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko začiatkom októbra vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin Janukovyčovi a jeho rodine výnosom udelil ruské občianstvo.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov túto správu odmietol komentovať a spresnil, že nemá informáciu o udelení ruského štátneho občianstva trojici bývalých ukrajinských politikov - okrem Janukovyča sa mal výnos týkať aj expremiéra Mykolu Azarova a bývalého generálneho prokurátora Viktora Pšonku a ich rodín. Agentúra TASS uviedla, že Peskov "taký výnos nevidel".

Peskov pripomenul Putinov výnos, na základe ktorého je Janukovyč pod ochranou ruského štátu. Uviedol, že nevie, aký štatút majú spomínané osoby teraz. "Jednoducho, nepoznám detaily," vyhlásil Putinov hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok