Firma Nafta uvažuje o výstavbe nového zásobníka plynu

SITA
19.10.2014 11:52

Svoj podzemný zásobník zemného plynu by mohlo mať onedlho aj východné Slovensko. Doteraz sa Slovensko spoliehalo iba na plynové zásobníky, ktorú sú na Záhorí. Spoločnosť Nafta, a. s. ktorá prevádzkuje zásobníky na Záhorí, sa rozhoduje, či nepostaví nový plynový zásobník vo Východoslovenskej nížine v lokalite obce Ptrukša, kde sa niekedy plyn ťažil.

Firma Nafta uvažuje o výstavbe nového zásobníka plynu
SITA/AP

Obec Ptrukša sa nachádza v michalovskom okrese, neďaleko ukrajinských ako aj maďarských hraníc. "Prehodnocujeme všetky svoje vyťažené štruktúry pre možnú konverziu na zásobník,“ povedala pre agentúru SITA špecialistka pre externú komunikáciu spoločnosti Nafta Monika Feráková.

Detaily projektu zatiaľ nie sú známe. "Pripravujeme štúdiu uskutočniteľnosti a na základe jej výsledkov budeme zvažovať možnú realizáciu výstavby podzemného zásobníka zemného plynu. Všetky otázky na obdobie výstavby či výšku investície sú v tomto štádiu predčasné,“ konštatovala Feráková.

Na Záhorí spoločnosť Nafta už ďalšie rozširovanie plynových zásobníkov neplánuje. "Existujúce kapacity na Záhorí vďaka dokončenému projektu Gajary-báden a pomocou geologického modelovania starých štruktúr dosiahli už v tomto roku celkovú kapacitu komplexu zásobníkov 2,6 miliárd metrov kubických,“ uzavrela Feráková.

Spoločnosť Nafta podniká v oblasti skladovania a budovania podzemných zásobníkov zemného plynu na Slovensku. Taktiež sa zameriava na prieskum a ťažbu uhľovodíkov. Ako vyplýva z informácií zverejnených na internetovej stránke spoločnosti Nafta, jej majoritným, 56,15-percentným akcionárom, je SPP Infrastructure. Zvyšný podiel drží česká spoločnosť Czech Gas Holding Investment B.V.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok