Rolls-Royce v tomto roku už druhýkrát šokoval investorov

TASR
18.10.2014 13:54

olls-Royce, najvýznamnejší britský priemyselný koncern, šokoval investorov, keď v piatok (17.10.) v tomto roku už druhýkrát varoval, že nedosiahne predpokladané ciele v tržbách a v tvorbe zisku. Informuje o tom portál denníka The Daily Telegraph.

Rolls-Royce v tomto roku už druhýkrát šokoval investorov
SITA

Koncern vydal predchádzajúce varovanie o poklese svojich hospodárskych ukazovateľov ešte vo februári. Bola to prvá takáto správa po desaťročí.

Vedenie zhoršenie výsledkov odôvodňuje dôsledkami protiruských obchodných a finančných sankcií a zhoršením vyhliadok globálnej konjunktúry.Výnosy koncernu by mali medziročne klesnúť o viac ako 4 %. Firma v piatok stratila z burzovej hodnoty 2,66 miliardy GBP (3,34 miliardy eur), keď jej akcie klesli o 15 %.

Firma so sídlom v Derby súčasne oznámila, že v budúcom roku neočakáva rast tržieb a ani zisku. V tomto roku by mali jej výnosy v porovnaní s vlaňajškom klesnúť o 3,5 až 4 %.

Výkonný riaditeľ Rolls-Royce John Rishton uviedol, že dlhodobý základ podnikania koncernu je výborný; pod tlak sa dostali jeho príjmy len v dôsledku okolností súčasného vývoja.

Protiruské sankcie zasiahli len malý počet kontraktov koncernu najmä z oblasti poľnohospodárstva a výroby ropných zariadení. Avšak opatrenia viedli zákazníkov k odloženiu alebo zrušeniu dohodnutých kontraktov, najmä zariadení pre jadrový sektor a elektrárne.

Rishton povedal, že v ťažkej ekonomickej situácii obmedzenia ničomu nepomôžu a nemalo k nim ani dôjsť.
Rolls-Royce pociťuje aj dôsledky úsporných opatrení viacerých západných vlád, ktoré zasiahli jeho najdôležitejší úsek - zbrojársku výrobu a v nej kozmickú produkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok