Holcim pre fúziu s Lafarge chce predať aktíva v SR

SITA
17.10.2014 10:30

Švajčiarsky cementárensky koncern Holcim v súvislosti s plánovanou fúziou s francúzskym konkurentom Lafarge plánuje predať svoje aktíva aj na Slovensku. Obaja najväčší svetoví výrobcovia cementu po konzultáciách s Európskou komisiou mierne pozmenili zoznam svojich aktív určených na predaj.

Holcim pre fúziu s Lafarge chce predať aktíva v SR
TASR

"Zlúčený podnik si má podľa aktuálneho návrhu ponechať cementáreň v meste Mannersdorf v Dolnom Rakúsku, v prípade slovenských aktív Holcimu sa naopak počíta s ich predajom," informoval agentúru SITA vedúci vzťahov s médiami v koncerne Holcim Peter Stopfer.

"Návrhy budú predmetom ďalších rokovaní s regulačnými úradmi, ako aj s obchodnými partnermi," dodal. Dva dotknuté podniky s ročnou produkciou 3,5 mil. ton cementu podľa neho zamestnávali koncom minulého roka spolu 975 ľudí. Lafarge sa k pripravovanej fúzii nevyjadril s tým, že na Slovensku nemá výrobné aktíva.

Lafarge a Holcim zverejnili podmienky fúzie v apríli. Zlúčením má vzniknúť najväčší svetový producent cementu s ročnými tržbami zhruba 44 mld. USD. Podmienky fúzie skúmajú okrem Európskej komisie aj regulačné úrady v pätnástich krajinách. Aby nová spoločnosť získala povolenie od úradov na ochranu hospodárskej súťaže, bude musieť predať aktíva, ktoré jej prinášajú v tržbách 3,5 mld. eur ročne a zamestnávajú zhruba 10 tis. ľudí. Generálny riaditeľ Lafarge Bruno Lafont nedávno povedal, že obe firmy evidujú zhruba stovku predbežných ponúk na kúpu predmetných aktív.

Súčasťou koncernu Holcim na Slovensku je spoločnosť Holcim (Slovensko), a. s. so sídlom v Rohožníku, ktorá je najväčším domácim výrobcom a dodávateľom stavebných materiálov a súvisiacich služieb. Má dve cementárne v Rohožníku (okres Malacky) a v Turni nad Bodvou (okres Košice okolie), širokú sieť betonární po celom Slovensku a prevádzky štrkopieskov v Bratislave - Podunajských Biskupiciach, vo Veľkých Úľanoch (okres Galanta), v Orlove (okres Stará Ľubovňa) a Geči (okres Košice okolie). Spoločnosť má základné imanie 42,32 mil. eur, po akvizícii firmy Východoslovenské stavebné hmoty, a. s. v Turni nad Bodvou mala ku koncu minulého roka 725 zamestnancov a ich počet sa tak medziročne zvýšil o 53 %.

Holcim na Slovensku vlani vykázal stratu 22,03 mil. eur a dosiahol prevádzkový zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) 10,22 mil. eur. Firma zvýšila objem výroby o 36,5 % na 123,87 mil. eur, z toho tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb vo výške 121,4 mil. eur boli vyššie o 39,5 %. Predaj cementu a slinku vzrástol o 69,2 % na 1,76 mil. ton, kameniva takmer o 50 % na 838 tis. ton a betónov o 69,6 % na 324 tis. ton.

Na čele Holcim (Slovensko) je od začiatku roka 2013 predseda predstavenstva Patrick Stapfer. Prevzal aj vedenie klastra Holcim Central Eastern Europe, ktorý zahŕňa aj prevádzky Holcimu v Českej republike, Rakúsku, Maďarsku a Poľsku. Spoločnosť má dcérsku firmu Holcim Business Services, s. r. o. v Košiciach. Do skupiny patrí aj firma Holcim Emerging Europe Services, s. r. o. v Bratislave, ktorej spoločníkom je nemecká dcéra Holcimu v Hamburgu.

V SR pôsobí aj firma Lafarge Slovakia, s. r. o. so sídlom v Bratislave, venuje sa veľkoobchodu aj so stavebným materiálom. Má základné imanie 1,942 mil. eur a jej spoločníkom je rakúska dcéra francúzskej materskej spoločnosti Lafarge Perlmooser GmbH vo Viedni. Firma vlani dosiahla tržby 2,47 mil. eur, čo bolo medziročne takmer o 48 % viac, vykázala zisk 15,87 tis. eur pri poklese o 37,5 %. Na čele Lafarge Slovakia sú dvaja českí konatelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok