Manželia v kauze utýranej Lucky nevraždili, súd im pripísal týranie

TASR
16.10.2014 16:18

Na dlhoročné tresty odňatia slobody odsúdil dnes senát Okresného súdu Bratislava I manželov Juraja H. a Alexandru H. v kauze utýranej maloletej Lucky Luknárovej. Otčim dievčatka má podľa názoru súdu stráviť vo väzení celkom 18,5 roka, matka dieťaťa 14 rokov. Trest si majú odsedieť v ústave so stredným stupňom stráženia.

Manželia v kauze utýranej Lucky nevraždili, súd im pripísal týranie
TASR

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Priamo v súdnej sieni sa voči nemu odvolala prokurátorka. Tá navrhovala pre oboch manželov rovnaký trest odňatia slobody vo výške 20 rokov, keď ich konanie posúdila ako obzvlášť závažný zločin vraždy. S tým sa však senát súdu nestotožnil, návrh označil za právne nadkvalifikovaný.

Nepreukázal sa úmysel

Podľa súdu sa totiž nepodarilo preukázať úmysel manželov vraždiť a matke Lucky sa nepodarilo pripísať ani fyzické násilie. Manželia sa mali dopustiť trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby. Juraj H. navyše aj prečinu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytovému priestoru tým, že byt, kde Lucku utýrali na smrť, užívali neoprávnene.

Rozsudok bol vynesený v neprítomnosti manželov. Na septembrové, ako aj augustové pojednávanie dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti. V septembri 2012 našla polícia telo maloletej Lucky v byte na Koceľovej ulici v Bratislave, v ktorom bývala so svojou rodinou. V tom čase bola približne tri roky po smrti. Polícia rok nato obvinila z obzvlášť závažného zločinu vraždy Alexandru H. a Juraja H., matku a otčima Lucky. Juraj H. bol doposiaľ už šesťkrát súdne riešený za rozličné trestné činy.

Prokurátorka chce viac

Prokurátorka sa odvolala ohľadom výroku súdu o vine aj ohľadom výroku o treste. „Zotrvávame na tom návrhu, ktorý bol v rámci záverečnej reči prezentovaný,“ vysvetlila novinárom. Obhajcovia manželov neuviedli, či ich klienti využijú právo napadnúť rozsudok. Verdikt si prišiel vypočuť biologický otec utýraného dievčaťa. Tresty považuje za nízke. „Chcel som pre nich doživotie,“ vysvetlil.

„Nebol produkovaný jediný hodnoverný dôkaz o úmysle oboch obžalovaných usmrtiť maloletú Lucku Luknárovú,“ uviedol predseda senátu, sudca Michal Kačáni. K úmyselnému spôsobeniu smrti nemohlo podľa vykonaných dôkazov konaním manželov dôjsť, označil Kačáni za správne tvrdenia obhajoby. Vysvetlil, že súd sa v situácii, keď bolo viacero alternatív, priklonil v zmysle zákona a právnych zásad k tej, ktorá je pre obžalovaných priaznivejšia.

Vysoké tresty manželom vymeral s ohľadom na to, že šlo o závažnejší spôsob týrania, surový a trýznivý. Vinných ich uznal z toho, že sa spoločne a opakovane dopúšťali násilia voči maloletej Lucii formou obzvlášť ťažkého príkoria tým, že ju nepriviedli k lekárom v súvislosti s mnohopočetnými zraneniami na tvári a zlomeninou ramennej kosti ľavej ruky s následnou hnisavou ranou a otvorenou zlomeninou. Tým dievčatku spôsobili podľa súdu pretrvávajúce neznesiteľné, kruté až zdrvujúce bolesti.

Opakované bitky

Súd skonštatoval, že Juraj H. svoju nevlastnú dcéru opakovane bil a udieral do tváre a spôsobil jej zlomeniny mnohých častí tváre. Tiež, že ju udrel sediacu na nočníku dlaňou do hlavy, následkom čoho sa dievčatko udrelo, čo viedlo k jej smrti. Súd neprevzal tvrdenie obžaloby, že šlo v tomto prípade o úder smrti.

Za týranie súd vymeral Jurajovi H. súhrnný trest 17 rokov. Ďalší trest vo výške 18 mesiacov Bratislavčan dostal za neoprávnené užívanie bytu. Pri určovaní výšky trestu pre Alexandru H. súd skonštatoval, že jej nemožno pripísať násilie. Priťažilo jej, že je matkou utýraného dieťaťa. Jej konanie tak posúdil ako bezcitné, ľahostajné, šlo podľa neho o absolútne zanedbanie starostlivosti o vlastné dieťa. Súd tiež vzal do úvahy, že Alexandra H. je matkou viacerých detí, ktoré jej boli odňaté.

Dohodnúť sa nepodarilo, generálna prokuratúra zasiahla

Polícia minulý rok v októbri prekvalifikovala trestné stíhanie Juraja H. a Alexandry H. z týrania blízkej osoby na obzvlášť závažný zločin vraždy. Najskôr obvinila Juraja H. z týrania, neskôr v tomto prípade obvinila aj Alexandru H. Otčim dievčatka sa chcel s prokurátorom dohodnúť a výmenou za priznanie dostať nižší trest. Bratislavská Krajská prokuratúra vypracovala dohodu o vine a treste, poslala ju na súd, avšak napokon ju na príkaz Generálnej prokuratúry SR stiahla.

Juraj H. si v polovici minulého roka odpykal trest za inú trestnú činnosť. Alexandra H. si zase odpykala sedemmesačný trest za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtvu Lucku a za pokus o vstup do cudzieho bytu. Na slobode dlho nepobudla. Po prepustení z väzby ju zadržala polícia a obvinila ju z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok