Obaja slovenskí horolezci sú mŕtvi, znie z Nepálu

TA3 TASR
16.10.2014 10:00

Dosiaľ je potvrdených najmenej 26 mŕtvych. Okrem Nepálčanov zahynuli aj Poliaci, Izraelčania, Kanaďania a najmenej jeden Vietnamec.

Nepálske úrady dnes potvrdili smrť dvoch Slovákov a troch nepálskych horských vodcov, ktorí boli nezvestní po lavíne v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále. S odvolaním sa na nepálsku televíziu o tom informovala agentúra DPA.

Agentúra AP bez upresnenia zdroja uviedla, že telá dvoch nezvestných slovenských horolezcov a troch Nepálčanov našli záchranári dnes.

Podľa webovej stránky Expedition.sk po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi. Osem ďalších členov slovenskej expedície sa podarilo helikoptérami dopraviť do mesta Pokhara.
Úrady podľa nepálskej televízie dnes zvýšili na 29 počet potvrdených obetí snehových víchric a lavín, ktoré postihli strednú časť krajiny tento týždeň. Väčšina z nich, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny.

Miestne médiá uviedli, že nepálske úrady dnes nadviazali kontakt so 130 cudzincami, ktorí uviazli v horách v strednom Nepále v dôsledku nepriaznivého počasia. Desiatky ľudí sú stále nezvestné.

O predčasný príchod zimného počasia sa v Nepále v utorok postarali výbežky cyklónu Hudhud, ktorý predtým zasiahol susednú Indiu.

Viac nám povedal horolezec Vladimír Paulík

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok