Synoda vo Vatikáne signalizuje miernejší postoj k homosexualite

SITA
14.10.2014 16:58

Vysokopostavení duchovní zúčastňujúci sa na mimoriadnej synode vyzvali cirkev, aby prijala pozitívnejší postoj k homosexualite.

Synoda vo Vatikáne signalizuje miernejší postoj k homosexualite
SITA/AP

Predbežná správa spísaná biskupmi uvádza, že homosexuáli majú "vlohy a kvality" na ponúknutie. Správa nenapáda dlhodobý postoj cirkvi k sobášom osôb rovnakého pohlavia, avšak niektoré skupiny za práva homosexuálov ju už vítajú ako prelomovú. Konzervatívne skupiny ju naopak odmietajú a označujú ju za "zradu". Pondelňajšia správa zverejnená v polovici dvojtýždňového stretnutia uvádza: "Homosexuáli majú vlohy a kvality, ktoré môžu ponúknuť kresťanskej komunite. Sme schopní privítať týchto ľudí, zaručiť im bratský priestor v našich komunitách?", cituje dokument stanica BBC.

Pápež Benedikt XVI. označil v dokumente z roku 1986, keď bol hlavným teologický poradcom Jána Pavla II., homosexuálne vzťahy za "vnútorne skazené". Jeho nástupca František naopak minulý rok povedal: "Ak človek hľadá Boha a má dobrú vôľu, kto som ja, aby som ho súdil?". František tiež ako prvý pápež uprednostňuje používanie slova gejovia pred homosexuálmi.

František a viac než 200 vysokopostavených duchovných vo Vatikáne diskutuje o niektorých z najkontroverznejších tém cirkvi týkajúcich sa rodinného života, okrem iného o interrupcii, antikoncepcii, homosexualite či rozvodoch. Do debaty sa zapoja aj laickí katolíci. Pápež minulú sobotu povedal, že chce, aby biskupi "skutočne načúvali" katolíckej komunite. Vyjadril tiež nádej, že diskusia bude "úprimná, otvorená a bratská" a odrazí "epochálne zmeny", ktorými rodiny prechádzajú. Minulý rok svetový prieskum iniciovaný Františkom ukázal, že väčšina katolíkov odmieta učenia cirkvi týkajúce sa sexuality a antikoncepcie.

Ako jedna z najstarších náboženských inštitúcií sa však katolícka cirkev so zmenami vo svojom učení neponáhľa. Preto by ani nik nemal čakať od synody rýchle výsledky, hoci mnohí dúfajú, že by určitý posun mohla priniesť, upozorňuje BBC. Katolícka cirkev má vo svete viac než miliardu členov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok