Cena akcií Fiat Chrysler Automobiles pri debute na burze mierne klesla

TASR
14.10.2014 09:24

Cena akcií transatlantického koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) pri pondelkovom (13.10.) debute na burzách v Miláne a New Yorku mierne klesla. Vstup FCA na burzu bol zavŕšením fúzie talianskej automobilky Fiat a americkej firmy Chrysler. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Cena akcií Fiat Chrysler Automobiles pri debute na burze mierne klesla
SITA/AP

Akcie siedmeho najväčšieho výrobcu áut na svete z hľadiska predaja spočiatku posilňovali a z otváracej ceny 9 USD (7,1 eura) za jednu akciu sa vyšplhali na 9,55 USD/akcia, ale potom začala ich cena klesať a obchodovanie uzavreli na úrovni 8,92 USD/akcia.

Generálny riaditeľ FCA Sergio Marchionne počíta s tým, že uvedenie akcií na burzu mu pomôže pri financovaní ďalšieho rozvoja koncernu, oživení prémiových značiek Alfa Romeo a Maserati a ich vstupe na rýchlo rastúce ázijské trhy.
Marchionne si dal totiž ambiciózny cieľ, ktorým je zvýšenie predaja o 60 % na viac ako 7 miliónov osobných a nákladných áut ročne do konca roka 2018. Na porovnanie, vlani obe spoločnosti predali dohromady 4,4 milióna áut, zatiaľ čo ich americký rival Ford predal v minulom roku 6,3 milióna vozidiel a najväčšia svetová automobilka Toyota predala 9,98 milióna áut.

Fiat kúpil najskôr menšinový podiel v Chrysleri, ktorý musela americká vláda počas globálnej krízy v roku 2008 zachrániť pred krachom. Taliansky koncern postupne zvyšoval svoj podiel v americkej automobilke, až nad ňou tento rok získal úplnú kontrolu. Fúziu formálne dokončil v nedeľu 12. októbra. FCA má legálne sídlo v Holandsku a daňové v Británii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok