Indický cyklón Hudhud zoslabol a prešiel do dažďa; zabil spolu osem ľudí

TASR
13.10.2014 08:43

Cyklón Hudhud prichádzajúci od Bengálskeho zálivu, ktorý v nedeľu dosiahol juhovýchodné pobrežie Indie a pripravil tam o život dovedna osem ľudí, dnes zoslabol. Silné dažde však budú pokračovať a hrozia záplavy, varovali úrady.

Indický cyklón Hudhud zoslabol a prešiel do dažďa; zabil spolu osem ľudí
SITA/AP

Cyklón dorazil na pevninu neďaleko prístavného mesta Višákhapatnam v indickom štáte Ándhrapradéš, ktoré je jedným z najväčších v juhovýchodnej Indii a nachádza sa v ňom veľká námorná základňa.

Evakuácie stoviek tisíc ľudí zachránili ich životy, prudké lejaky sprevádzané vetrom s rýchlosťou až 195 km/h však spôsobili na infraštruktúre mesta obrovské škody, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ándhrapradéšskeho premiéra.

Ándhrapradéš, Urísu a susedné zväzové štáty ohrozujú v dôsledku pokračujúcich silných dažďov záplavy, varovali úrady. Rýchlosť vetra dnes klesla na 40-60 km/h.

Päť ľudí zabili popadané stromy a domy, ktoré sa zrútili v lejakoch a víchrici. Traja ďalší prišli o život počas evakuácie v susednom zväzovom štáte Urísa.

Väčšina oblastí bola dnes po prechode cyklónu bez dodávok elektriny. Obyvatelia sa ponosovali na nedostatok mlieka a základných potravín, benzínové stanice nefungovali.

Cyklón si vynútil evakuáciu 400.000 ľudí v Ándhrapradéši a Uríse, mnohí z nich ušli z domovov do núdzových táborov zriadených vládou.

Nad Bengálskym zálivom sa od apríla do novembra často tvoria cyklóny. Prinášajú so sebou obrovskú skazu a záplavy na južnom aj východnom pobreží Indie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok