NATO mení svoju stratégiu, malo by tak urobiť aj Slovensko

TASR
10.10.2014 14:36

Severoatlantická aliancia (NATO) sa pod vplyvom súčasného bezpečnostno-politického prostredia mení na defenzívnu organizáciu. Vracia sa tak k svojej pôvodnej misii, čo je teritoriálna ochrana členských štátov.

NATO mení svoju stratégiu, malo by tak urobiť aj Slovensko
SITA

Na tieto zmeny by malo reagovať aj Slovensko a čím skôr aktualizovať svoju bezpečnostnú a obrannú stratégiu. Na dnešnej tlačovej besede v Bratislave to vyhlásil riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) Róbert Ondrejcsák.

"Éra veľkých zahraničných operácií, kde NATO na isté miesto nasadilo 100.000 vojakov a túto lokalitu udržalo viac ako 10 rokov, sa jednoducho končí. Neznamená to však, že aliancia v mimoeurópskom regióne nebude už prítomná. Bude, ale už v obmedzenejšej miere a s vysoko defenzívnou politikou," spresnil bezpečnostný analytik. Podľa neho v blízkosti Európy nastáva zmena vo vojenskej rovnováhe. Ako príklad uvádza Čierne more, kde bude Rusko po novom silnejšie, ako všetky okolité štáty.

Slovensko by preto malo na novú situáciu vo svete reagovať. Ondrejcsák odporúča v čo najkratšom čase prepísať bezpečnostno-politické dokumenty a zmeniť bezpečnostnú a obrannú stratégiu Slovenska. "Posledné vydané dokumenty sú zastarané a vychádzajú z úplne iného prostredia, či už vo svete, alebo aj v NATO," uviedol riaditeľ CENAA, podľa ktorého tieto dokumenty nepočítajú s veľkým vojenským konfliktom v Európe, čo už pokladá za neaktuálne. Za nevyhnutné taktiež považuje prepracovanie Bielej knihy o obrane SR, ktorú v roku 2013 schválila vláda.

Budúcnosť NATO, ale i globálnej bezpečnosti preberú od 14. do 15. októbra aj účastníci konferencie NATO 2020 – Obnovenie Aliancie, ktorá sa uskutoční v Bratislave. Organizuje ju CENAA v spolupráci s Centrom pre transatlantické vzťahy na Johns Hopkins Univerzite (SAIS) vo Washingtone. Na konferencii sa bude diskutovať o budúcnosti partnerstiev a operácií NATO, teritoriálnej obrane či o aktuálnej situácii na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok