Prvý prípad podozrenia na ebolu hlási Česká republika

TA3 TASR
9.10.2014 19:54

Muža, ktorý sa pred 22 dňami vrátil z Libérie, hospitalizovali dnes v pražskej Nemocnici na Bulovke. Hovorca nemocnice Martin Šalek pre iDnes.cz potvrdil, že 56-ročný pacient má prejavy nasvedčujúce krvácavej horúčke.

Podľa hovorcu však mohla horúčku a bolesti svalov muža vyvolať napríklad aj horúčka dengue. Vzorky mužovej krvi poslali na testovanie do Berlína, výsledky očakávajú v piatok popoludní.

Británia dnes oznámila, že začne kontrolovať cestujúcich, ktorí vstupujú do krajiny cez dve hlavné londýnske letiská alebo po železnici vlakom Eurostar z európskeho kontinentu, či nejavia známky prítomnosti smrteľného vírusu ebola.

"Posilnené kontroly budú spočiatku zavedené na londýnskych letiskách Heathrow a Gatwick a na železničných staniciach Eurostaru," citovala agentúra Reuters vyhlásenie kancelárie britského premiéra Davida Camerona. "Budú zahŕňať posúdenie nedávnych ciest cestujúcich, s kým boli v styku a kam plánujú ďalej cestovať rovnako ako prípadnú lekársku kontrolu, ktorú uskutoční vyškolený zdravotnícky personál."

V Macedónsku zomrel Brit, u ktorého vzniklo podozrenie na nákazu ebolou, povedal dnes agentúre Reuters pod podmienkou anonymity macedónsky vládny predstaviteľ. Príznaky eboly podľa neho vykazoval aj druhý chorý Brit.

Na bližšie informácie sme sa pýtali hovorcu Nemocnice Na Bulovke Martina Šaleka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok