Porošenko podpísal zákon o čistkách vo vládnych orgánoch

SITA
9.10.2014 18:18

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok odsúhlasil zákon, ktorého úlohou je očistiť vládne orgány od funkcionárov spojených s vládou jeho predchodcu Viktora Janukovyča.

Porošenko podpísal zákon o čistkách vo vládnych orgánoch
SITA/AP

Podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie by malo byť výsledkom obnovenie dôvery verejnosti voči štátnej správe a vybudovanie "nového systému vládnutia v súlade s európskymi štandardmi". Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ešte v septembri vyhlásil, že previerky na základe lustračného zákona by sa mali týkať zhruba jedného milióna osôb.

Ukrajincom pôsobiacim v štátnej službe najmenej jeden rok v období Janukovyčovho štvorročného vládnutia môžu takúto prácu zakázať na päť až desať rokov. Mnohé z bývalých republík Sovietskeho zväzu postupovali podobne po jeho rozpade začiatkom 90. rokov, odporcovia previerok na Ukrajine však hovoria o "politickom hone na čarodejnice". Tamojší generálny prokurátor varoval, že novoprijatý zákon by mohol byť protiústavný a mať nepredvídateľné dôsledky. Porošenko nevylučuje, že legislatíva sa bude meniť v súlade s odporúčaniami medzinárodných právnych expertov.

Janukovyča vo februári zosadila opozícia po niekoľkých mesiacoch nepokojov vyvolaných nespokojnosťou s jeho vládnutím a smerovaním krajiny po nepodpísaní asociačnej dohody s EÚ. Porošenko sa do funkcie dostal v máji na základe sľubov, že presadí zásadné reformy, v čom však podľa kritikov zatiaľ zlyháva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok