Východ Ukrajiny nie je Abcházsko, upozorňuje ukrajinský minister

SITA
9.10.2014 16:49

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin upozornil EÚ, aby odmietla prijať súčasnú situáciu na východe Ukrajine, keďže prípadný zmrazený konflikt by podľa neho mohol znamenať destabilizáciu celej Európy. Klimkin v stredu zverejnenom rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že Brusel musí odmietnuť na november pripravované voľby vypísané samozvanými lídrami Donecka a Luhanska.

Východ Ukrajiny nie je Abcházsko, upozorňuje ukrajinský minister
SITA/AP

Rusko zároveň vyzval na rovnaký postoj k takýmto krokom proruských povstalcov, ktorých by podľa neho Moskva nemala povzbudzovať. Ľudia na východe Ukrajiny by podľa neho mali radšej hlasovať v decembrových regionálnych voľbách.

"Nemajme ilúzie, že zmrazený konflikt v Donecku a Luhansku, môže byť stabilizovaný ako napríklad v Podnestersku alebo Abcházsku. Priniesol by viac nestability a to nielen pre celú Ukrajinu ale pre celú Európu," povedal pre Reuters šéf diplomacie Ukrajiny, ktorej juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na dodnes platnom prímerí a podpísali memorandum o podmienkach jeho dodržiavania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok