Lukašenko: Keď Rusi obsadili Krym, Mongoli nech obsadia Rusko

SITA
9.10.2014 15:38

Kontroverzný bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok nečakane ostro kritizoval Rusko za jeho anexiu ukrajinského polostrova Krym.

Lukašenko: Keď Rusi obsadili Krym, Mongoli nech obsadia Rusko
SITA

Tento krok je podľa neho neospravedlniteľný tvrdením, že Krym historicky patrí Rusom. Dohodnuté hranice štátov by sa totiž podľa neho nemali "prekresľovať," cituje Lukašenka spravodajská televízna stanica Euronews. "Mnohí hovoria, že Krym kedysi nespravodlivo darovali Ukrajine, že Krym je v skutočnosti ruské územie. To nie je správny prístup. Poďme sa vrátiť do čias Bátúcháná, čias mongolsko-tatárskej nadvlády. Museli by sme vrátiť takmer celé Rusko, západnú a východnú Európu Kazachstanu, Mongolsku, alebo niekomu inému," uviedol Lukašenko. "Toto je logický záver ruských argumentov o anexii Krymu," dodal bieloruský prezident, ktorého Spojené štáty v minulosti označili za "posledného európskeho diktátora".

Krym bol od konca 18. storočia súčasťou Ruska, v roku 1954 ho však vodca vtedajšieho Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov daroval Ukrajine. Tamojšie úrady koncom februára 2014 odmietli uznať legitimitu novej vlády v Kyjeve a vyhlásili referendum o odtrhnutí. Po jeho jednoznačnom výsledku v marci požiadali Moskvu o pričlenenie k Ruskej federácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok