Pokles predaja osobných počítačov sa výrazne spomalil

TASR
9.10.2014 12:32

Trh s osobnými počítačmi (PC) sa po vlaňajšom prepade stabilizuje. V Európe a USA predaj dokonca opäť rastie, v Ázii však situácia pre výrobcov zostáva komplikovaná. Informovala o tom agentúra DPA.

Pokles predaja osobných počítačov sa výrazne spomalil

Celosvetový trh s osobnými počítačmi sa aj v 3. kvartáli zmenšil. Podľa poradenskej firmy IDC sa predaj v medziročnom porovnaní znížil o 1,7 % na 78,5 milióna notebookov a stolových počítačov. Podľa odhadu ďalšej poradenskej spoločnosti Gartner klesol odbyt o 0,5 % na 79,4 milióna počítačov.

Počas uplynulého štvrťroka sa ukázali dva dôležité trendy. Prvým je výrazné zvýšenie predaja v USA a v Európe, zatiaľ čo odbyt v Ázii, vrátane obrovského čínskeho trhu, oslabuje, uviedli v noci nadnes IDC a Gartner. Druhým trendom je nárast predaja všetkých veľkých výrobcov, to znamená, že všeobecný pokles ide na konto menších výrobcov. Gartner zdôraznil, že päť lídrov na trhu celkovo zatiaľ kontroluje len jeho dve tretiny.

Odbyt PC sa vlani prepadol približne o 10 %. Spotrebitelia a firmy už dlhší čas uprednostňujú inteligentné telefóny a tablety. Situácia v tomto roku sa o niečo zlepšila. Hlavným dôvodom je, že Microsoft na jar pozastavil podporu starého operačného systému Windows XP. To vyvolalo vlnu nákupov zo strany firiem, ktoré chceli nahradiť staré počítače. Spotrebitelia sú však naďalej výrazne zdržanliví, uviedol analytik Gartner Ranjit Atwal. To tiež vysvetľuje, že dopyt v Ázii zostáva slabý.

Najväčším výrobcom PC bol aj v 3. kvartáli čínsky koncern Lenovo, na ktorý pripadá približne pätina celosvetového predaja. Na druhom mieste sa drží Hewlett-Packard. Podľa spoločnosti Gartner má americký koncern približne 18-% podiel na trhu a podľa IDC až 19-%. Trojkou je Dell s 13 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok