So Slovákom Adriánom V., ktorého vydali z Thajska, prebieha v USA súdny proces

TA3 TASR
9.10.2014 11:26

So slovenským občanom a bývalým príslušníkom francúzskej cudzineckej légie Adriánom V., ktorého minulý rok v novembri vydali z Thajska do USA, v súčasnosti v Spojených štátoch amerických prebieha v drogovej kauze súdny proces.

Slováka súdia podľa amerických federálnych zákonov z pokusu doviesť do krajiny so svojimi komplicmi väčšie množstvo drogy. Výška prípadného trestu bude závisieť od návrhu prokurátora. "Vzhľadom na to, že proces prebieha, a teda občan ešte nie je odsúdený, nemôže požiadať o vydanie do SR," objasnil TASR hovorca slovenskej diplomacie Peter Susko.

Extradícia piatich mužov, vrátane Adriána V. z Thajska do USA, prebehla 19. novembra minulého roka. Pätica je podozrivá zo sprisahania s cieľom pašovať kokaín v rámci medzinárodnej zločineckej siete, informovala vtedy agentúra AP. Šéf thajskej polície Somyot Pumpanmuang oznámil, že Slováka, Filipínca, Taiwančana a dvoch Britov sprevádzali na letisko do Bangkoku zástupcovia amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA).

Pumpanmuang povedal, že muži sú podozrivými komplicmi šéfa údajnej zločineckej siete, 48-ročného Josepha Huntera. Rovnako ako päticu mužov aj jeho zatkli v septembri na thajskom ostrove Phuket. Hunter, bývalý americký vojak, podľa úradov riadil organizáciu nájomných vrahov. Thajsko ho vyhostilo a v New Yorku ho obvinili zo sprisahania s cieľom zabiť agenta DEA. Okrem toho čelí obvineniam z drogovej trestnej činnosti.

Na Adriána V., prezývaného Alex, na Slovensku stále síce platil príkaz na jeho zatknutie, ale nebol na neho vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz. Na obvineného Adriána V. vydal Okresný súd v Trnave 13. apríla 1999 príkaz na zatknutie, nakoľko sa nezdržiaval v mieste trvalého bydliska, bol na neznámom mieste, vyhýbal sa trestnému stíhaniu. Stíhaný je pre trestný čin vydierania a obmedzovania osobnej slobody.

V polovici 90. rokov sa mal Adrián V. s ďalšími dvoma mužmi dopustiť vydierania na synovi istého podnikateľa zo Záhoria. Zo Slovenska mal odísť ešte v 90. rokoch a istý čas pôsobiť aj v cudzineckej légii. Jeho manželka bola Thajčanka, údajne dcéra policajného funkcionára. Jeden jeho známy sa o ňom vyjadril, že vybavoval falošné doklady a povolenia na vstup do krajiny.

Podľa iných informácií však Alex, známy aj pod prezývkou Frico, mal uniknúť pred slovenskými orgánmi práve do francúzskej cudzineckej légie a potom po nezhodách utiekol aj z tejto služby práve do Thajska, do mesta Pattaya. V tejto oblasti sa koncom 90. rokov zdržiavalo viacero hľadaných Slovákov. Alex mal v krajine najskôr vlastnú reštauráciu aj erotický salón, ktoré navštevovali i osoby hľadané slovenskými orgánmi. Adrián V. mal pôsobiť aj v susednej Kambodži, podľa neoficiálnych informácií mal v krajinách k dispozícii belgický pas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok