Zastrelenie ďalšieho černošského mladíka vyvolalo nové protesty

TASR TA3
9.10.2014 09:10

V americkom štáte Missouri vypukli nové protesty, keď príslušník polície zastrelil ďalšieho černošského mladíka. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu.

K tragickému incidentu došlo vo štvrti Shaw v južnej časti mesta St. Louis, len niekoľko kilometrov od predmestia Ferguson. To je už od augusta dejiskom opakovaných rasovo motivovaných protestov, vyvolaných podobným prípadom zastrelenia afroamerického tínedžera bielym policajtom.

Najnovší prípad má na svedomí člen 32-ročný príslušník miestnej polície v St. Louis. Ten sa v noci nadnes pokúsil zastaviť mladého muža podozrivého z trestnej činnosti. Utekajúci mladík na neho vystrelil, policajt paľbu opätoval a smrteľne ho zranil.

Podľa správ polície išlo o muža čiernej pleti vo veku 18-20 rokov. Biely policajt v čase incidentu nebol v službe, ale mal na sebe uniformu. Z prestrelky vyviazol bez zranení a nadriadení ho až do objasnenia prípadu poslali na dovolenku.

Na mieste sa zakrátko zhromaždil asi 200-členný dav rozvášnených demonštrantov, ktorí prirovnávali kauzu zabitého mladíka k udalostiam vo Fergusone. Protestujúci vykrikovali heslá proti policajtom a zaútočili na dve policajné autá.

Podľa príbuzných zastrelený mladík vôbec nebol ozbrojený: údajne držal v ruke sendvič, ktorý policajt mylne považoval za pištoľ.

Vo Fergusone, predmestí St. Louis, biely policajt 9. augusta zastrelil nezbrojeného 18-ročného afroamerického tínedžera Michaela Browna. Odvtedy sa v tomto prevažne černošskom meste takmer každú noc konajú protesty, z ktorých časť vyústila aj do násilností. Napätie ešte zvýšili policajné zásahy voči demonštrantom, ktoré mnohí považovali za neprimerane tvrdé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok