Nobelova cena za literatúru pripadla Francúzovi Modianovi

TA3 TASR
9.10.2014 06:48

Nobelovu cenu za literatúru získal tento rok Francúz Patrick Modiano. Oznámila to švédska kráľovská akadémia vied. Ocenenie je dotované sumou ôsmich miliónov švédskych korún (v prepočte 876.000 eur).

"Dalo by sa povedať, že (Modiano) je Marcelom Proustom našej doby," povedal novinárom stály tajomník Švédskej akadémie Peter Englund. Podľa jeho slov nie sú Modianove diela po jazykovej ani rozsahovej stránke čitateľsky náročné, ich štruktúra je však pomerne komplikovaná.

Modiano sa narodil 30. júla 1945, necelé tri mesiace po skončení druhej svetovej vojny, v meste Boulogne-Billancourt na západnom predmestí Paríža. Jeho otec bol židovsko-talianskeho pôvodu a matka flámska herečka, s ktorou sa zoznámil počas nacistickej okupácie Paríža.

Vojnová skúsenosť jeho rodičov mala silný vplyv na Modianovu spisovateľskú tvorbu: v jeho románoch sa opakovane objavujú motívy okupácie, židovstva, viny, pamäte, zabudnutia a straty identity. Do sveta literatúry prenikol ako mladý muž za pomoci spisovateľa Raymonda Queneaua, priateľa jeho matky, ktorý mu otvoril dvere do prestížneho francúzskeho vydavateľstva Gallimard.

Prvý román La Place de l’Étoile publikoval Modiano v nakladateľstve Gallimard v roku 1968. Nemecká kritika dielo neskôr označila za kľúčové dielo vychádzajúce z tematiky holokaustu.

V súčasnosti má na konte vyše 40 kníh, za ktoré postupne získal mnoho významných literárnych cien vo Francúzsku, Nemecku či Rakúsku. Jeho román Les Boulevards de ceinture (1972) získal veľkú cenu francúzskej akadémie a dielo Rue des Boutiques Obscures z roku 1978 (česky Ulice temných krámků, anglicky Missing Person) bolo odmenené prestížnou Goncourtovou cenou.

V Paríži žijúci Modiano je známy tým, že sa vyhýba médiám a len zriedka im poskytuje rozhovory. Viaceré jeho diela boli preložené aj do češtiny alebo slovenčiny (Takoví hodní hoši, Ulice temných krámků, Rodný List, Rodokmeň, Vila Triste).
Okrem románov napísal aj niekoľko kníh pre deti a filmových scenárov. Zatiaľ posledný román mu vyšiel vo Francúzsku začiatkom októbra tohto roku.

Nobelova cena za literatúru vyhlásenie (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok