RegioJet nevie, kde bude na košickej stanici predávať lístky

SITA
8.10.2014 13:46

Ak sa českému dopravcovi RegioJet nepodarí získať adekvátne miesto v budove košickej železničnej stanice, uchýli sa k "partizánčine". Uviedol to na tlačovej besede v Košiciach predseda predstavenstva RegioJetu Radim Jančura.

RegioJet nevie, kde bude na košickej stanici predávať lístky
SITA

Zatiaľ sa dajú cestovné lístky kúpiť cez internet a v priestoroch Student Agency na Mlynskej ulici v Košiciach. "Budeme predávať cestovné lístky pred zákazníckym servisom ZSSK, tam kde cestujúci očakávajú predaj cestovných dokladov. Budeme tam proste stáť a predávať lístky. Bude to síce také partizánske, ale my nemáme inú možnosť," povedal Jančura.

Spoločnosť RegioJet ešte stále nevie, kde budú v budove košickej železničnej stanice jeho pokladnice na predaj cestovných lístkov, potvrdil Jančura. RegioJetu ide podľa neho o to, aby mohol predávať lístky na mieste, ktoré majú cestujúci na očiach a kam už sú zvyknutí chodiť. "Dnes ráno som už od ôsmej stepoval pred zákazníckym centrom ZSSK. Zatiaľ sa nám nepodarilo dohodnúť. Nám stačia štyri štvorcové metre, no zatiaľ sa pre nás nenašli. Verím však, že ŽSR ako majiteľ stanice tento problém vyrieši. Právna zodpovednosť je na ŽSR,“ povedal Jančura.

Spoločnosť RegioJet má záujem mať predaj cestovných lístkov na svoje vlaky buď priamo v zákazníckom centre Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) alebo v jeho tesnom susedstve. "Navrhli sme, že by sme niektorú z jej pokladníc prevzali a doplatili časť investovaných nákladov,“ vysvetlil Jančura, no štátny prepravca s tým podľa neho nesúhlasí. Dodal, že ŽSR ich posielajú za developerom, ktorý má prenajatú podstatnú časť stanice a buduje tu shopping centrum, aby sa dohodli. Ako doplnil, nesúhlasia však s tým, aby mali predaj cestovných lístkov na prvom poschodí, kdesi medzi predajňou obuvi a textilu. Nechcú, aby cestujúci museli chodiť na prvé poschodie a hľadať predajňu cestovných lístkov RegioJetu.

"Kasy nie sú len pre štátnych, ale pre všetkých dopravcov, tak ako je to napríklad na letisku. Vychádzame z európskej legislatívy. Máme právo na férové, transparentné a nediskriminačné podmienky. My sme pripravení zriadiť si pokladnice na inom mieste, no vo vzdialenosti maximálne päť metrov od pokladníc ZSSK. Bolo by trápne, keby sme cestovné lístky predávali na stojáka,“ povedal Jančura. Zdôraznil, že ŽSR musia dať RegioJetu, ale aj ostatným dopravcom rovnocenný priestor v budove košickej stanice. Zástupcovia ŽSR tvrdia, že sa situáciu snažia riešiť a uspokojiť požiadavky RegioJetu.

Súkromný vlakový dopravca RegioJet začne v nedeľu 12. októbra skúšobnú prevádzku na novej trati z Košíc cez Žilinu do Prahy s jedným párom vlakov. Súpravy budú na novej predĺženej linke, fungujúcej doteraz z Prahy do Žiliny, zastavovať aj v staniciach Vrútky, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Štrba, Poprad - Tatry, Spišská Nová Ves (do 13. decembra) a Kysak. V polovici decembra začne jazdiť aj na hlavnej vnútroštátnej trati Bratislava - Žilina - Košice. Najprv na nej bude prevádzkovať tri páry IC vlakov so zastávkami aj v staniciach Trnava, Trenčín, Považská Bystrica, Vrútky, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad-Tatry a Kysak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok