Protestujú proti odhaleniu busty Karla Kryla v priestoroch českého parlamentu

TASR
7.10.2014 18:33

Klub priateľov Karla Kryla protestuje proti utorkovému odhaleniu busty predčasne zosnulého pesničkára v priestoroch Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR v Prahe, v ktorých sa mu podobnej pocty dostalo ako druhému po prvom československom prezidentovi Tomášovi Garrigueovi Masarykovi.

Protestujú proti odhaleniu busty Karla Kryla v priestoroch českého parlamentu
CTK

Slávnostné odhalenie bronzovej busty sa uskutočnilo pod záštitou ministra kultúry ČR Daniela Hermana pri príležitosti 70. nedožitých narodenín umelca a 20. výročia jeho náhleho úmrtia.

Členovia Klubu priateľov Karla Kryla však protestujú proti spájaniu pesničkára s politikou, do ktorej podľa ich názoru ako symbol boja proti komunizmu a za ľudské práva nepatrí. Ponovembrový vývoj v niekdajšom Česko-Slovensku ho vraj sklamal a nové pomery tvrdo kritizoval. Ostro nesúhlasil, ako je známe, s rozdelením spoločného štátu Čechov a Slovákov a ponechal si aj federálny cestovný pas.

Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a internetový server Lidovky.cz.

"Nebol politik, bol určite politický človek, ale vždy stál na strane verejnosti. Myslím si, že by sme mali Kryla držať od politikov čo najďalej," citovala verejnoprávna Česká televízia slová predsedu spomínaného klubu Vojtěcha Klimta.
Ďalší slávny český pesničkár Jaroslav Hutka, ktorý podobne ako Karel Kryl zvolil po krvavom potlačení Pražskej jari emigráciu, v rozhovore pre ČT24 naznačil, že Krylova busta v snemovni by mala zmysel iba v prípade, že by vedela pľuvať.

Nič to však nezmenilo na názore šéfa českého rezortu kultúry Daniela Hermana, ktorý bustu vníma ako "memento pravdivosti, poctivosti, vernosti zásadám, vernosti princípom".

Aj podpredseda českomoravských komunistov Jiří Dolejš, ktorý si podľa vlastných slov ako adolescent pospevoval Krylove pesničky, označil umelca predovšetkým za slušného človeka so svedomím, ktorý bojoval proti "papalášom". Varoval však pred zneužitím tohto symbolu subjektmi politickej scény.

Hudobný publicista Jiří Černý, ktorý v druhej polovici 60. rokov vlastne pesničkárove songy sprístupnil vo vysielaní Československého rozhlasu širokej verejnosti, v reakcii vyhlásil: "Viem, že Karel mal celkom rád verejné pocty. On si nemyslel o každom politikovi, že je gauner, a politika, že je svinstvo. Myslím, že by sa bol i rád do tej politiky nejakým spôsobom zapojil." Súčasne však poznamenal, že nevieme, čo by si samotný pesničkár želal alebo neželal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok