Slovenskí europoslanci sú pri vypočúvaní členov Komisie aktívni

TASR
7.10.2014 16:33

Viac než týždeň trvajúci proces vypočúvania dezignovaných eurokomisárov v Európskom parlamente sa dnes skončil. Na "grilovaní" komisárov sa aktívne zúčastňovali aj slovenskí europoslanci. V pondelok do diania zasiahli poslanci Eduard Kukan a Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

Slovenskí europoslanci sú pri vypočúvaní členov Komisie aktívni
SITA

Kukan asistoval pri vypočúvaní podpredsedov Európskej komisie - Valdisa Dombrovskisa a vysokej predstaviteľky pre zahraničné vzťahy Federicy Mogheriniovej -, Štefanec bol prítomný pri "spovedi" kandidáta na podpredsedu komisie pre jednotný digitálny trh Andrusa Ansipa.

Štefanec v správe pre TASR pripomenul, že Ansip sa politickému životu venuje už 16 rokov, väčšinu tohto času bol premiérom Estónska.

"Stál na čele digitálnej transformácie Estónska, ktoré v súčasnosti exceluje v oblastiach e-governmentu, digitálnych riešení a kybernetickej bezpečnosti. Preto nie je prekvapením, že mu Juncker pridelil portfólio jednotného digitálneho trhu," konštatoval Štefanec, člen výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa.

Jeho otázka smerovala k elektronickej verejnej správe. Zaujímal sa, aké konkrétne kroky plánuje podpredseda komisie podstúpiť, aby zabezpečil hladkú implementáciu elektronických podpisov v EÚ.

Ansip vo svojej odpovedi poukázal na úspech využívania e-podpisov v Estónsku a potrebu ich vzájomného uznávania v EÚ. Odhaduje sa, že nárast elektronických podpisov pri verejných a súkromných transakciách ušetrí estónskemu hospodárstvu každoročne až jeden pracovný týždeň.

"Ansip počas vypočúvania preukázal svoje profesionálne skúsenosti v politike a jeho vystúpenie bolo presvedčivé a založené na faktoch. Digitálny sektor zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní rastu a pracovných miest. Aby Európa dokázala konkurovať ostatným hráčom sveta, je potrebné, aby bol jednotný digitálny trh dobudovaný čo najskôr," dodal Štefanec.

Európskym občanom to podľa neho zabezpečí nielen lepšie fungujúci verejný sektor, ale umožní aj rozvoj inovatívnych technológií na špičkovej úrovni v spolupráci so súkromnými podnikateľmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok