Spojené štáty dominujú v leteckých útokoch proti IS

TA3
7.10.2014 07:40

USA podnikli 90 percent všetkých náletov na pozície militantov. Asi desatinu útokov majú na svedomí európski spojenci a arabskí partneri. Washington už minul na na operáciu viac ako miliardu dolárov. Ozývajú sa hlasy za rozšírenie náletov.

Pentagón minul na boj proti Islamskému štátu už 1,1 miliardy dolárov

Pentagón od polovice júna tohto roku minul na vojenské operácie proti Islamskému štátu (IS) v Iraku a neskôr aj v Sýrii už 1,1 miliardy dolárov. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na údaje centrálneho velenia armády USA.

Predstavitelia americkej administratívy odhadujú, že pokračujúce ťaženie voči IS a ďalším militantným skupinám regióne stojí Spojené štáty v priemere sedem až desať miliónov dolárov denne.

Americké námorníctvo od júna nasadilo voči radikálom z IS približne 185 kusov munície, vrátane 47 striel s plochou dráhou letu typu Tomahawk, odpálených z lodí rozmiestnených v Perzskom zálive a Červenom mori. Operácie námorníctva doposiaľ stáli 62 miliónov dolárov; väčšinu z tejto sumy tvoria náklady na strely Tomahawk.

Omnoho viac prostriedkov minulo americké letectvo, ktorého bojové lietadlá za rovnaké obdobie použili proti IS skoro 1000 kusov munície. Odhady nákladov v prípade letectva neboli zverejnené.

V Iraku okrem toho operuje viac ako 1300 príslušníkov americkej armády. Pôsobia v dvoch operačných centrách v Bagdade a Arbíle a ako členovia poradných tímov pomáhajú irackej armáde.

Pôvodne nie príliš vysoké americké náklady na boj proti IS prudko stúpli po 8. auguste, keď USA spustili letecké údery v severnom Iraku. Výdaje ďalej vzrástli v septembri po tom, ako sa nálety rozšírili aj do susednej Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok