Ak Váhostav nesplní podmienky, súd vyhlási konkurz

SITA
6.10.2014 16:27

Ak zadlžená stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a.s. neosvedčí v požadovanej lehote svoju platobnú schopnosť, súd vyhlási na jej majetok konkurz. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I z 29. septembra, zverejneného v pondelok 6. októbra v Obchodnom vestníku.

Ak Váhostav nesplní podmienky, súd vyhlási konkurz
SITA

Ide o rozhodnutie v rámci už skôr začatého konkurzného konania na návrh žilinskej firmy Energy Pro, s.r.o., ktorá požiadala o vyhlásenie konkurzu na majetok Váhostavu pre nesplatenú pohľadávku.

Súd vyzval Váhostav, aby sa k návrhu vyjadril a osvedčil svoju platobnú schopnosť do dvadsiatich dní od jeho doručenia. Spoločnosť podnikateľa Juraja Širokého má predložiť zoznam všetkých svojich peňažných záväzkov, s ktorých plnením pri začatí konkurzného konania meškala tridsať dní. Zároveň má predložiť aj zoznam všetkých svojich bankových účtov s prehľadom zostatkov v deň začatia konkurzného konania, informáciu o stave hotovosti a zoznam pohľadávok, ktoré môžu byť uhradené najneskôr do tridsať dní od začatia konkurzného konania. Súd žiada od Váhostavu aj hlavnú knihu so stavom hotovosti a pokladne, ako aj poslednú riadnu individuálnu účtovnú závierku spolu s mimoriadnou individuálnou účtovnou závierkou, ak bola vyhotovená neskôr.

Váhostav má dvadsať dní aj na vyjadrenie, či súhlasí, aby súd rozhodol vo veci vyhlásenia konkurzu bez pojednávania. Ak by spoločnosť podľa súdu uviedla nepravdivé údaje v zozname aktív a pasív, zatajila vec patriacu do konkurznej podstaty, resp. znemožnila jej zapísanie, odhadnutie a vydanie, prípadne zadržala, sfalšovala, alebo zničila zaznamenané informácie o majetku alebo finančných aktivitách, dopustila by sa trestného činu marenia konkurzného alebo vyrovnacieho konania podľa Trestného zákona. Za takýto trestný čin môže byť uložený trest odňatia slobody na šesť mesiacov až päť rokov, resp. na dva roky. Súd vo veci návrhu Energy Pro nariadil pojednávanie na 28. novembra a predvolal zástupcu Váhostavu.

Váhostav požiadal súd o ochranu pred veriteľmi 26. septembra. Reštrukturalizáciou sa chce vyhnúť hrozbe konkurzu a zároveň dosiahnuť aj prerušenie konkurzného konania. Proces reštrukturalizácie je podľa spoločnosti v tejto situácii jedinou možnosťou na jej záchranu.

Spoločnosť Váhostav - SK, a.s. bola založená vo februári 1993 a so svojím predchodcom má vyše 60-ročnú históriu. Základné imanie firmy je 20 mil. eur. Spoločnosť od roku 1954 do začiatku 90. rokov 20. storočia uskutočňovala najmä vodohospodárske stavby na strednom a hornom toku Váhu. Stavala priehrady a hydroelektrárne, ako napríklad Liptovská Mara a vodné dielo Gabčíkovo. Po transformácii na súkromnú firmu začala budovať diaľničnú infraštruktúru a železničné koridory, vrátane zložitých stavieb mostov a tunelov. Spoločnosť sa zároveň začala orientovať aj na výstavbu priemyselných komplexov, budovanie infraštruktúry priemyselných parkov a ekologické stavby. Zaoberá sa aj výrobou a montážou prefabrikátov.

Témy: Bratislava Sud
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok