Islamský štát vyvesil vlajku na predmestí Kobani

SITA TA3
6.10.2014 08:53

Bojovníci Islamského štátu vztýčili v pondelok svoju vlajku na budove na východnom predmestí sýrskeho pohraničného mesta Ajn al-Arab známeho tiež pod kurdským názvom Kobani.

Islamský štát vyvesil vlajku na predmestí Kobani

O mesto na sýrsko-tureckej hranici bojujú už asi tri týždne, do centra sa však zatiaľ nedostali. Čiernu vlajku Islamského štátu vidieť už od tureckej hranice. Miestny novinár Ismail Eskin agentúre Reuters povedal, že kurdskí bojovníci zatiaľ ďalší postup sunnitských povstalcov odrážajú. "Nie sú vo vnútri mesta, len na jeho východnom okraji," povedal.

Sunnitskí extrémisti postúpili v posledných týždňoch hlboko do kurdských regiónov Sýrie pri hranici s Tureckom. Povstalci tam už obsadili desiatky obcí, pričom kurdské mesto Kobani obliehajú skoro tri týždne. Z oblasti ušlo do Turecka už vyše 150 000 Kurdov, čím rastie tlak na Ankaru, aby zasiahla. Turecký parlament minulý týždeň schválil legislatívu, ktorá armáde umožní cezhraničné útoky proti islamistom v Sýrii a Iraku. Letectvo Spojených štátov a arabských krajín odštartovalo nálety proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii, postup povstalcov sa im však zatiaľ nepodarilo zastaviť.

Kurdské milície brániace Kobani opakovane vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby im urýchlene poskytlo pomoc v boji proti extrémistom, v opačnom prípade tam podľa nich príde ku genocíde. Islamský štát je známy svojou krutosťou. Utečenci hovoria o násilnostiach, ktoré páchajú vrátane popráv, kameňovania či podpaľovania obydlí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok