VC Japonska pre vážnu nehodu predčasne ukončili, víťazom Hamilton

SITA TASR
5.10.2014 10:26

Britský jazdec Lewis Hamilton triumfoval v daždivej nedeľňajšej Veľkej cene Japonska motoristickej formuly 1. Pilot Mercedesu si pripísal tretie víťazstvo po sebe, ôsme v sezóne a celkovo jubilejné 30. v kariére. Na okruhu v Suzuke sa raduje prvý raz.

Vedenie pretekov ukončilo VC po 44 kolách z 53, keď havaroval Adrian Sutil. V tom momente sa na tom istom mieste nachádzal aj iný pilot Jules Bianchi. "Bol to veľmi náročný víkend, upršaný deň. Jazdili sme v ťažkých podmienkach, mali sme skvelých fanúšikov ako každý rok. Dúfam, že Jules je v poriadku," povedal na pódiu Hamilton.

Majster sveta z roku 2008 Hamilton zvíťazil pred svojím tímovým kolegom Nicom Rosbergom. Zvýšil pred ním náskok v hodnotení šampionátu na 10 bodov. Nemecký jazdec obsadil druhé miesto už ôsmy raz v ročníku. Okrem toho má na konte štyri prvenstvá. Na treťom mieste skončil úradujúci majster sveta Sebastian Vettel z Red Bullu, pre ktorého je to štvrté pódiové umiestnenie v tohtoročnom seriáli MS. Nemec bol pred dvoma týždňami v Singapure druhý a predtým aj dvakrát tretí (Malajzia, Kanada). Nasledujúca veľká cena sa uskutoční už o týždeň v ruskom Soči.

Pred VC Japonska sa spustil hustý lejak, ktorý neutíchal a štartovalo sa za bezpečnostným vozidlom. Na trati bolo množstvo vody, v druhom kole zasvietili červené vlajky a jazdci sa v sprievode safety car pobrali do boxov. Približne o 8.25 h SELČ preteky odštartovali nanovo a krátko na to odstavil svoj monopost na trati Fernando Alonso z Ferrari pre problémy s pohonnou jednotkou. Bezpečnostné vozidlo ukončilo svoje pôsobenie v 9. kole a začali sa skutočné preteky. Po 20 kolách z 53 mal víťaz kvalifikácie Rosberg pred Hamiltonom náskok niečo vyše jednej sekundy. Brit sa neustále približoval, v úvode 29. kola napokon využil DRS, dostal sa pred svojho tímového kolegu a okamžite si začal budovať náskok. V 44. kole po havárii Adriana Sutila zo Sauberu vyšiel na trať opäť safety car a s ním aj medicínske vozidlo. Napokon preteky predčasne ukončili. 

Výsledky - Veľká cena Japonska

1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:51:43,021 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +9,180 s, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull +29,122, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +38,818, 5. Jenson Button (V. Brit.) McLaren +1:07,550 min, 6. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +1:53,773

VC Japonska poznačila vážna nehoda Bianchiho

Nedeľňajšiu Veľkú cenu Japonska motoristickej formuly 1 poznačila nehoda zo 44. kola, keď v siedmej zákrute Dunlop havaroval francúzsky jazdec Marussie Jules Bianchi. V tom čase bol na mieste žeriav, ktorý odpratával monopost Adriana Sutila zo Sauberu. Ten mal neskôr nehodu v rovnakej časti trate. Podľa Sutila Bianchiho vozidlo narazilo z boku do žeriavu.

"Mal som v tej zákrute akvaplaning. Dážď bol stále hustejší a viditeľnosť čoraz menšia. V ďalšom kole pri žltých vlajkách mal rovnaké problémy aj Bianchi. Bol to viac-menej ten istý incident, ale výsledok rozdielny. Žeriav prišiel po moje auto a vtedy sa to stalo," uviedol Sutil.

"Bianchi nie je pri vedomí, do nemocnice ho previezli v sanitke, pretože pre poveternostné podmienky nebol možný presun helikoptérou. O situácii budeme ďalej informovať, zatiaľ nevieme povedať viac. Nové správy prinesieme tak rýchlo, ako to bude možné," informoval hovorca Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Matteo Bonciani.

Vedenie pretekov napokon klasifikovalo jazdcov po 44 kolách z celkového počtu 53. Víťazom sa stal Lewis Hamilton a v poradí MS zvýšil náskok pred svojím tímovým kolegom z Mercedesu Nicom Rosbergom, ktorý skončil druhý, na desať bodov.

Bianchi si pri nehode poranil hlavu, už je po operácii

Francúzsky jazdec Jules Bianchi zo stajne Marussia mal počas nedeľňajšej Veľkej ceny Japonska na okruhu v Suzuke vážnu nehodu. Po havárii bol v bezvedomí, pre zlé počasie ho však nemohli transportovať do nemocnice helikoptérou, takže ho musela previezť sanitka s policajným sprievodom.

Podľa informácií agentúry DPA utrpel 25-ročný Bianchi pri nehode vážne poranenia hlavy a bol v kritickom stave. V 15 km vzdialenej fakultnej nemocnici sa hneď po prevoze podrobil operácii. Tá podľa informácií francúzskych médií dopadla úspešne a jazdec dýcha bez pomoci prístrojov. Premiestnili ho na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde ho lekári neustále monitorujú.

Nešťastná udalosť sa stala pár kôl pred koncom pretekov. V škaredom a daždivom počasí havaroval najprv v 43. kole Adrian Sutil v nepríjemnej zákrute Dunlop. Krátko na to skončil na rovnakom mieste aj Bianchi, ale dopadol oveľa horšie. Dvadsaťpäťročný Francúz narazil do traktora, ktorý odpratával Sutilov monopost. Okamžite bolo jasné, že ide o vážnu situáciu a v 44. kole sa objavili na trati červené vlajky. Deväť kôl pred koncom preteky predčasne ukončili, ich víťazom sa stal Lewis Hamilton z Mercedesu.

"Verím, že bude v poriadku. Viac nebudem teraz hovoriť," povedal agentúre DPA Sutil. Podobne ako on reagovali aj ďalší pretekári. "Všetci dúfame, že Bianchi bude v poriadku," povedal víťaz pretekov Hamilton. "V tejto chvíli nemyslíme na nič iné, ako na Julesa," dodal Hamiltonov tímový kolega Nico Rosberg.

Vyhlásenie víťazov sa nieslo v ponurej atmosfére, pretekári si s kamennými tvárami prebrali ceny pre víťazov a nestriekalo sa ani tradičné šampanské. Do nemocnice vyrazili po nehode viacerí piloti F1, ktorí chcú byť kolegovi na blízku a ukázať solidaritu.

Bianchi jazdí v Marussii druhý rok, v minulej sezóne absolvoval debut v tomto anglicko-ruskom tíme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok