Súdy zisťujú možnosti vydania Masláka z ČR na Slovensko

TASR
5.10.2014 10:01

Okresný súd v Bratislave I zisťuje možnosti vydania Miroslava Masláka, obávaného muža slovenského podsvetia, ktorého súd v Česku právoplatne odsúdil na desaťročný trest odňatia slobody za vydieranie podnikateľov, na trestné stíhanie na Slovensko.

Súdy zisťujú možnosti vydania Masláka z ČR na Slovensko
ČTK

"Okresný súd Bratislava I dopytom na príslušné orgány ČR zisťuje miesto výkonu trestu odňatia slobody a možnosť jeho vydania do Slovenskej republiky za účelom trestného konania," sprostredkoval pre TASR odpoveď zákonného sudcu hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. Na Okresnom súde Bratislava I je Maslák obžalovaný z útoku na verejného činiteľa. Pojednávanie v tejto veci bolo naplánované na 9. septembra, pre neprítomnosť Masláka sa však uskutočniť nemohlo. Súd mu síce posielal predvolanie, ale jeho obhajca informoval sudcu, že v súčasnosti sa nachádza vo výkone trestu odňatia slobody v českých Valdiciach.

Krajský súd v moravskom Zlíne poslal koncom novembra minulého roka obávaného slovenského gangstra Masláka na desať rokov do väzenia za vydieranie podnikateľov. Jeho spolupáchatelia si odsedia od troch do 8,5 roka väzenia. Informoval vtedy o tom český spravodajský portál Novinky.cz. Obžaloba chcela Masláka poslať na 11 rokov do väzenia za vydieranie, porušovanie domovej slobody, nedovolené ozbrojovanie a šírenie poplašnej správy. Trestná sadzba je pritom maximálne 12 rokov.

Masláka a dvoch jeho slovenských komplicov sudca nechal z Česka vyhostiť na neurčito, informoval server iDNES.cz. Podľa prokurátora si v ČR založili firmu na legálne vymáhanie pohľadávok, keď sa im však v podnikaní nedarilo, uchýlili sa k nezákonným praktikám.

Dvoch jeho spolupáchateľov, ktorí s ním prišli zo Slovenska, Vladimíra Haviara a Tomáša Ďuriša, súd poslal do väzenia na viac ako osem rokov. Do skupiny patrili aj dvaja muži zo Vsetínska: Radovana Helisa odsúdili na päť rokov a Jana Surého na tri roky odňatia slobody.

Na východe Moravy pôsobil Maslákov gang od mája do októbra 2012. Šéfa gangu potom polícia chytila a koncom roka umiestnila do väzby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok