Hongkonské protesty už nie sú pokojné, množia sa potýčky s políciou

TA3 TASR
4.10.2014 12:45

Najmenej 18 ľudí utrpelo v noci nadnes zranenia pri pokračujúcich potýčkach medzi skupinami podporujúcimi vládu v Pekingu s prodemokratickými demonštrantami, ktorí obsadili centrum Hongkongu, napísala agentúra DPA.

Šarvátky medzi približne 100 prívržencami oboch strán pokračovali v husto obývaných štvrtiach Mongkok a Kowloon aj dnes.

Protestujúci obvinili políciu, že nezasiahla  a nezastavila dav miestnych obyvateľov, ktorí na nich v piatok zaútočili.
"My len chceme, aby sa vláda pred voľbami v roku 2017 priklonila k politike demokracie. Teraz sa však zdá, že tu polícia spolupracuje s gangstrami," povedal na margo nečinnosti miestnej polície jeden z demonštrantov.

Vodca prodemokratického hnutia Obsaďte Centrum Benny Tai vyslovil podozrenie, že za útokmi na demonštrantov stoja zločinecké skupiny.

Pri piatkových nepokojoch polícia zadržala v Mongkoku 19 ľudí, pričom ôsmi z nich údajne patria k medzinárodnej zločineckej organizácii, tzv. triáde. Všetci podľa šéfa polície v Mongkoku čelia obvineniam z nezákonného zhromažďovania sa a napadnutia.

Dnes sa na obvyklých miestach protestov objavilo podstatne menej demonštrantov ako v piatok, pričom najväčší dav sa zišiel na hlavnom zhromaždisku vo finančnej štvrti Admiralty.

Čínsky provládny denník People's Daily dnes vo svojom úvodníku varoval, že "nezákonné" protesty by mohli mať za následok "hrubé narušenie spoločenského poriadku, obrovské hospodárske škody a prípadne aj obete na ľudských životoch".

Po piatkových šarvátkach lídri protestov odložili plánované rozhovory s predstaviteľmi mesta.

Za ostatný týždeň vyšli do ulíc Hongkongu, bývalej britskej kolónie a významnej svetovej finančnej metropoly, desaťtisíce študentov a aktivistov, žiadajúcich úplnú demokraciu - vrátane slobodného hlasovacieho systému, keď si budú v roku 2017 voliť nového najvyššieho hongkonského predstaviteľa.

Hongkong je osobitná administratívna oblasť Číny. Podľa čínskej vlády sa voľby budúceho lídra Hongkongu v roku 2017 musia uskutočniť podľa súčasných pravidiel, ktoré vyžadujú schválenie kandidátov propekinským výborom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok