Bašistová predstavila program pre Košice

TA3 TASR
3.10.2014 19:12

Volebný program kandidátky na primátora mesta Košice za stranu Sieť Aleny Bašistovej je postavený na štyroch pilieroch. Ako dnes pred novinármi konkretizovala, tvoria ich práca, bývanie, oddych a bezpečnosť.

"Nie som politik a Košičanom prinášam nový impulz," vyhlásila s tým, že reprezentuje stranu Sieť s víziou novej verejnej služby.

Košice v súčasnosti podľa nej nerealizujú žiadnu politiku na podporu investorov. "Okrem toho sa mesto zbavuje mestských podnikov alebo ich riadi zle," doplnila Bašistová. Obnovu fungovania týchto mestských podnikov, ich posilnením a rozvojom chce dosiahnuť, aby slúžili ako aktívny prvok vo zvyšovaní zamestnanosti. Investorov chce prilákať tak, že im ponúkne riešenie na kľúč a odbúra zbytočné byrokratické prieťahy.

V oblasti bývania chce kandidátka na primátora zmeniť stav, kedy sa v Košiciach za ostatné štyri roky nepostavil ani jeden nájomný byt. "Jediným projektom bývania je plánovaná výstavba novej bytovej jednotky na Luníku IX vo výške okolo pol milióna eur, ktoré získalo z eurofondov," zdôraznila. Jej predstava je taká, že mesto poskytne banke alebo investorovi pozemok, na ktorom postaví nájomný dom. Následne si mesto prenajme celú stavbu a vyberie nájomcov podľa presne stanovených kritérií. "Po desiatich až 30 rokoch sa tento dom stane majetkom mesta, pričom jeho náklady nie sú takmer žiadne a výška nájomného bude výrazne nižšia, ako je to pri komerčnom nájomnom," objasnila Bašistová.

Pri treťom pilieri – oddychu sa zamerala na podporu športu pre mládež. "Najrýchlejší a najmenej nákladný spôsob je rekonštrukcia a dobudovanie športových ihrísk pri základných školách," pokračovala Bašistová. V pláne má tiež sprístupniť bezplatné krúžky v popoludňajších hodinách pre žiakov základných škôl.

Pre zvýšenie bezpečnosti navrhuje zaviesť v meste Košice kvalitný kamerový systém, ktorý pokryje všetky najdôležitejšie miesta. "Problém bezpečnosti v našom meste je úzko previazaný s osudom mestskej časti Luník IX," zdôraznila s tým, že pre kvalitný život v Košiciach je riešenie tejto otázky kľúčové.

Bašistová tiež vyhlásila, že v prípade zvolenia bude presadzovať zákaz ťažby uránu v Jahodnej formou zmeny územného plánu, čím by sa tento problém podľa nej vyriešil raz a navždy. Plánuje tiež zrušiť zmluvu so spoločnosťou EEI, ktorá má v prenájme parkovacie plochy v meste a zabezpečiť komplexný projekt riešenia dopravy.

Líder Siete Radoslav Procházka zdôraznil, že je mu ľúto, že sa nenašla dohoda, ktorá by v Košiciach postavila proti Smeru len jedného pravicového kandidáta. "Naším cieľom je však poraziť Smer. Pravicové strany ponúkajú večného kandidáta, kariérneho politika Rudolfa Bauera. Naďalej mám však ambíciu dohodnúť sa so stredopravými stranami," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok