Kližan vo štvrťfinále v Pekingu zdolal Nadala

SITA TASR TA3
3.10.2014 16:32

Slovenský tenista Martin Kližan sa ako kvalifikant prebojoval už do semifinále dvojhry na turnaji ATP v Pekingu. Vo štvrťfinále po výbornom výkone nečakane zdolal nasadenú dvojku a bývalú svetovú jednotku Španiela Rafaela Nadala po trojsetovej bitke 6:7 (7), 6:4, 6:3.

Kližan vo štvrťfinále v Pekingu zdolal Nadala
SITA

Slovenský kvalifikant Martin Kližan senzačne zvíťazil v piatkovom štvrťfinále dvojhry na tenisovom turnaji ATP World Tour 500 China Open v čínskom Pekingu (dotácia 3 755 065 USD, tvrdý povrch) nad favorizovaným Španielom Rafaelom Nadalom nasadeným ako druhým za 158 minút 6:7 (7), 6:4, 6:3. V druhom sete pritom prehrával 2:4. V sobotňajšom semifinále vyzve Čecha Tomáša Berdycha, ktorému tento rok na newyorských US Open podľahol v piatich setoch.

Dvojhra - štvrťfinále:
Martin Kližan (SR) - Rafael Nadal (Šp.-2) 6:7 (7), 6:4, 6:3 za 158 minút

V treťom vzájomnom súboji dvoch ľavákov Kližan v úvodnom dejstve za stavu 5:4 po dosiahnutí brejku z deviatej hry podával na zisk tohto setu, ale neuspel. V neskoršom tajbrejku viedol 2:0, mal však aj manko 4:6, resp. 6:7. Nadal napokon premenil až štvrtú šancu, druhú pri vlastnom servise.

V druhej časti Španiel zužitkoval tretí brejkbal v tretej hre. Predtým v druhom geme sám odvrátil dve hrozby v rade. V zložitých situáciách priebežne stále bol o čosi účinnejší. Slovák však pri pomerne kritickom skóre 2:4 ešte viac zapol: najprv vymazal brejkbal na 2:5 a znížil a následne dokonca premenil vlastnú druhú šancu - 4:4 a rýchlo aj 5:4. Povzbudený Kližan odskočil na returne v desiatom geme na 30:15 aj 40:30 a pri jeho setbalovej možnosti poslal Nadal forhendovú kontru vedľa. Po takmer dvoch hodinách teda nasledovalo rozhodujúce dejstvo.

Kližan sa v otváracej hre vymanil z nepríjemného stavu 30:30 aj zhody. V druhom geme nevyužil brejkbal (1:1), keď Nadal vytiahol parádny drop-volej, ale Slováka to nevyhodilo z konceptu - hladko 2:1 aj vďaka esovej smršti. Španiel v pohode vyrovnal na 2:2 a priebojným bekhendom si doprial brejkbal v piatom geme. Vo výmene sa postupne dostal z defenzívy a zakončil vstúpeným obehnutým forhendom - 3:2. Kližan ani tentoraz nekapituloval: forhendom popri čiare unikol na 40:0 a rezolútnym bekhendovým krosom zo stupňovaného tlaku dal na 3:3. Suverénne zavŕšil priebežný obrat na 4:3 a totálne nevydarený Španielov forhendový volej znamenal 40:0 pre Slováka. Pri prvom brejkbale zastavila Kližanov bekhend páska siete, pri druhom však Nadal nestihol odpoveď na return - 5:3. Kližan potom nepripustil ďalšiu zápletku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok