Švédsky premiér predstavil svoj kabinet

SITA
3.10.2014 16:07

Líder švédskej Sociálnodemokratickej strany Stefan Löfven, ktorý bol poverený zostavením novej vlády, v piatok oznámil jej zloženie. Dva z kľúčových postov pripadli ženám, keď ministerkou financií bude Maddalena Anderssonová, kým šéfkou diplomacie a nástupníčkou známeho Carla Bildta sa stala bývalá eurokomisárka Margot Wallströmová.

Švédsky premiér predstavil svoj kabinet
SITA/AP

Podpredsedníčkou vlády zároveň bude Asa Romsonová, líderka strany Zelených, ktorí sú jediným koaličným partnerom sociálnych demokratov. Löfvenova vláda bude totiž menšinová a opierať sa chce o parlamentnú podporu malej ľavicovej strany.

Septembrové parlamentné voľby v Švédsku vyhrala ľavicová opozícia na čele so sociálnymi demokratmi, nezískala však absolútnu väčšinu. Stredoľavý blok si zabezpečil 43,7 percenta hlasov, zatiaľ čo stredopravá vládna koalícia na čele s doterajším premiérom Fredrikom Reinfeldtom presvedčila 39,3 percenta voličov. Krajná pravica získala až 13-percentnú podporu. Reinfeldtov kabinet pravidelne znižoval daňové zaťaženie a pomohol tak veľkým firmám a podnikateľom, čo viedlo k nespokojnosti obyvateľov. Ľavicová opozícia sľubuje výrazné zvýšenie daní pre najlepšie zarábajúcich ľudí a firmy, viac prostriedkov na podporu sociálne slabších a obmedzenie pozícií súkromných firiem vo verejnom sektore, najmä zdravotníctve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok