Spisovateľ Umberto Eco si prevzal Gutenbergovu cenu

TASR
2.10.2014 17:39

Taliansky spisovateľ Umberto Eco (82) si dnes v nemeckom Mainzi prevzal Gutenbergovu cenu 2014 - ocenenie Gutenbergovej spoločnosti a mesta Mainz dotované sumou 10.000 eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Spisovateľ Umberto Eco si prevzal Gutenbergovu cenu
SITA/AP

V zdôvodnení výberu laureáta sa konštatovalo, že ide o jedného z najväčších literátov našej doby, ktorý miliónom čitateľov vo svete priblížil knižnú kultúru a históriu knihy, a o rozprávača mimoriadnych kvalít.

Eco je známy aj z prekladov diel ako Meno ruže alebo Foucaultovo kyvadlo do slovenčiny. Medzi jeho ďalšie práce, preložené okrem mnohých ďalších jazykov aj do slovenčiny, patria Baudolino, Tajuplný plameň kráľovnej Loany, Ostrov včerajšieho dňa či Pražský cintorín.

Gutenbergova spoločnosť, ktorá má viac ako 1000 členov z 35 krajín, skúma dejiny a vývoj tlačiarenskej techniky. Cenu nesúcu meno vynálezcu kníhtlače Johannesa Gutenberga (pôvodným menom Johannesa Gensfleischa), ktorý sa narodil koncom 14. storočia a zomrel v rodnom Mainzi 3. februára 1468, udeľuje od roku 1993 striedavo v spolupráci s nemeckými mestami Mainz a Lipsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok