Maďarsko zakázalo rasistickú konferenciu

TASR
29.9.2014 19:52

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér dnes zakázal rasistickú konferenciu v Budapešti pripravovanú na 3.-5. októbra z iniciatívy extrémistickej organizácie National Policy Institute so sídlom v USA. Informovala o tom agentúra MTI.

Maďarsko zakázalo rasistickú konferenciu

Pintér nariadil šéfovi polície, aby zabezpečil zákaz vstupu a pobytu rečníkom podujatia. V zdôvodnení šéf rezortu vnútra uviedol, že opatrenie je v súlade s postojom vlády a parlamentných strán.

Rečníci konferencie, ktorú pripravovala organizácia otvorene založená na rasistickej ideológii, hlásajú podľa Pintéra rasovú nadradenosť, čo je v rozpore s ústavou, preto podujatie zakázal.

Minister vyzval organizátorov, aby upustili od svojho zámeru uskutočniť konferenciu. Premiér Viktor Orbán v nedeľu verejne odkázal Pintérovi, aby všetkými zákonnými prostriedkami zabránil uskutočneniu konferencie.

Podujatie pripravuje americký National Policy Institute, pričom medzi účastníkmi mal byť aj ideológ ruskej extrémnej pravice Alexandr Dugin či poslanec maďarského parlamentu Márton Gyöngyösi, ktorý v minulosti pobúril celé politické spektrum krajiny návrhom, aby zostavili zoznam Židov pôsobiacich v maďarskej vláde a zákonodarnom zbore.

National Policy Institute, založený v roku 2005, patrí v USA medzi organizácie blízke rasistom, ktorí hlásajú nadradenosť bielej rasy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok