V Belehrade sa konal pochod za práva gayov a lesbičiek

TA3 TASR
28.9.2014 09:09

Prísne bezpečnostné opatrenia sprevádzali dnes pochod za práva gayov a lesbičiek v Belehrade, kde sa podobné podujatie uskutočnilo po prvý raz od roku 2010.

Na akcii, ktorej trasa viedla od sídla srbskej vlády k sídlu tamojšieho parlamentu, sa podľa odhadov médií zúčastnilo asi 1500 ľudí, medzi nimi viacerí členovia vlády, aktivisti za rešpektovanie ľudských práv, ako aj diplomati, píše tlačová agentúra APA.

Pred štyrmi rokmi došlo v srbskej metropole počas podobnej akcie k výtržnostiam, keď odporcovia pochodu napadli účastníkov. V následných rokoch potom podujatie vždy na poslednú chvíľu nepovolili z bezpečnostných dôvodov. Vlani sa jej improvizovaná podoba uskutočnila v nočných hodinách pred plánovaným termínom.

Kým srbský premiér Aleksandar Vučič sa na pochode nezúčastnil, belehradský primátor Siniša Mali, jeden z jeho blízkych spolupracovníkov, medzi účastníkmi nechýbal podobne ako viacerí ministri a poslanci.

Bezpečnosť účastníkov zabezpečovalo asi 7000 ochrancov poriadku.

V predvečer akcie protestovali proti nej v centre Belehradu stúpenci nacionalistickej strany Dveri, ktorí na dnes popoludnie ohlásili pochod za rodinu.

Policajti zbili premiérovho brata, pochod bol však zabezpečný perfektne

Srbský premiér Aleksandar Vučič dnes popoludní potvrdil, že jeho brata zbili počas pochodu za práva gayov a lesbičiek v Belehrade príslušníci policajnej jednotky osobitého určenia. Andrej utrpel podobne ako ďalšie dve osoby vážne zranenia, uviedol predseda srbskej vlády.

Aleksandar Vučič však nechcel hovoriť o podrobnostiach, aj keď prezradil, že jeho brat nemieni iniciovať trestné konanie voči policajtom, píše tlačová agentúra APA.

Andrej Vučič a dvaja pracovníci jeho strážnej služby sa dostali do konfliktu s poriadkovými silami, keď ich tieto chceli legitimovať, informovali srbské médiá, podľa ktorých premiérovho brata previezli do jednej z belehradských nemocníc.

"Srbsko ukázalo, že sa stáva právnym štátom v pravom slova zmysle," podčiarkol premiér pochvaľujúc, ako formuloval, perfektné plnenie úloh bezpečnostných zložiek počas dnešného pochodu. Súčasne vyzdvihol rešpektovanie ústavy a platných zákonov a vyjadril vďaku krajanom za rešpektovanie "inakosti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok