Výbuch sopky Ontake v Japonsku zabil až 30 turistov

SITA TA3
28.9.2014 07:34

Vyše 30 ľudí v kritickom stave našli dnes japonskí záchranári pri vrchole vulkánu Ontake po jeho sobotňajšej erupcii. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Podľa nich boli dotyční "v stave kardiorespiračnej zástavy". Japonské úrady zatiaľ nepotvrdili smrť nikoho z nájdených, uviedla agentúra Reuters.

Podľa predchádzajúcich správ si erupcia vulkánu, ktorý leží na hlavnom japonskom ostrove Honšú, vyžiadala najmenej 40 zranených a desiatky nezvestných. Do pátrania sa zapojilo približne 500 vojakov a policajtov.

Tri osoby dopravil dnes ráno do bezpečia armádny vrtuľník. Na svahoch hory - populárneho cieľa horolezcov a turistov - uviazlo pôvodne okolo 250 ľudí, vrátane detí, väčšina z nich však dokázala zísť z masívu bez pomoci záchranárov. Najmenej 12 osôb utrpelo zlomeniny a ďalšie vážne zranenia.

Vulkanický komplex Ontake s najvyšším vrcholom 3067 metrov sa nachádza približne 200 kilometrov západne od Tokia. V jeho blízkosti sa nenachádzajú žiadne atómové elektrárne.

Témy: Japonsko Tokio
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok