Paška vyčíta opozícii, že nesedela v parlamente počas mimoriadnej schôdze

TASR TA3
25.9.2014 16:32

Predstavitelia opozície svojím správaním traumatizujú Slovensko a obviňujú vládnu stranu. Na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) v reakcii na skončenú mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú iniciovala opozícia.

Paška vyčíta opozícii, že nesedela v parlamente počas mimoriadnej schôdze
SITA

"Keď sme 9. septembra otvárali 37. schôdzu, plénum väčšinou rozhodlo o tom, že sa niektoré opozičné body vypustia. Zdvihla sa neuveriteľná vlna hystérie a odporu. Opozícia sa v jednom šíku ako súbor Alexandrovcov postavila pred kamery a vyhlásila svätú vojnu za demokraciu," rekapituloval Paška.

Opozícia následne vyzbierala potrebné podpisy s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu venovanú niektorým z vyradených bodov. "Počuli sme tam množstvo atakov na predstaviteľov Smeru-SD. Pobavilo ma, že sme túto schôdzu otvorili vraj preto, lebo sme sa zľakli a podľahli sme tlaku. Smer-SD sa ani nezľakol, ani sa nebojí niesť zodpovednosť vládnuť. Vedieme túto krajinu úspešne niekoľko rokov, nezľakneme sa opozície najmä preto, lebo máme silný mandát," uistil Paška.

Šéf parlamentu poukázal na to, že mimoriadna schôdza trvala len šesť hodín. "Z 33 navrhovateľov schôdze piati neprišli ani na otvorenie rokovania, po pár minútach ich chýbalo 19. Počas schôdze tam sedelo len zopár predstaviteľov opozície," zdôraznil.

Paška zároveň tvrdí, že opozícia chce ľudí znervózňovať aj ďalej. "Podávajú návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera a premiéra Roberta Fica. Ten podáva Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), poslanec strany nad hrobom, strany, ktorá sa štiepi a bojuje o to, kto má kľúče od miešačky," odkázal.

Predseda NR SR sa preto pýtal, či to bola zo strany opozície snaha o obsah alebo čisté politikárčenie a či je to naozaj alternatíva pre Slovensko alebo čistý populizmus. "Dúfam, že si voliči tieto otázky zodpovedajú sami," dodal.

Šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac vyjadril radosť, že Smer-SD umožnil otvorenie mimoriadnej schôdze. "Priznali si tým chybu, keď predtým vyradili desať návrhov opozície z dôvodu, že ide o predvolebnú kampaň," myslí si.

Za poslancov KDH, ktorí mali na schôdzi štyri z celkovo piatich návrhov, Zajac deklaroval, že boli aktívni. "Z pohľadu KDH je teda kritika pána Pašku neopodstatnená. Zároveň sme radi, že opätovným predkladaním návrhu presadzujúceho princíp 'jeden plat stačí', sme vládu dotlačili k tomu, že to predloží sama. Opozičná práca má zmysel," uzavrel Zajac.

Smer-SD na mimoriadnej schôdzi odmietol všetkých päť opozičných návrhov. Voľby starostov a primátorov tak nebudú dvojkolové a poslanci NR SR môžu byť aj naďalej starostami, primátormi aj predsedami krajov. Neprešiel ani návrh, aby verejní funkcionári nemohli počas výkonu ich funkcie vykonávať advokátsku prax a snaha obmedziť plat funkcionárom vo viacerých verejných funkciách.

Pozrite si celú tlačovú besedu Pavla Pašku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok